Vlada RS: Kreditno podržati proizvođače pšenice

29.06.2015. 16:27 / Izvor: Fena
Vlada RS: Kreditno podržati proizvođače pšenice

Vlada RS zadužila je danas entitetsku Investiciono-razvojnu banku da u okviru postojećih kreditnih linija i zajmova osigura sredstva za otkup tržišnih viškova ovogodišnjeg roda pšenice koja je proizvedena u RS.

Vlada Republike Srpske (RS) zadužila je danas entitetsku Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske da u okviru postojećih kreditnih linija i zajmova osigura sredstva za otkup tržišnih viškova ovogodišnjeg roda pšenice koja je proizvedena u RS.

Na sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je podržala mjere i aktivnosti entitetskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje su usmjerene na obezbjeđenje uslova za proizvodnju i otkup pšenice, kao i drugih žitarica.

To se naročito odnosi na osiguranje premije za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu ovogodišnjeg roda, u iznosu 0,05 KM/kg, te obezbjeđenje podsticaja po hektaru sjetvene površine pšenice (250 KM/ha), te, između ostalog, na obezbjeđenje regresa za dizel gorivo za radove u poljoprivredi (100 l/ha).

Vlada RS-a je podržala i iniciranje dijaloga između prerađivača i proizvođača s ciljem definisanja uslova za otkup pšenice, saopćeno je nakon sjednice.

Usvojen je i Prijedlog mjera za redefinisanje organizaciono - ekonomske i kadrovske pozicije "Šuma Republike Srpske“ a.d. Sokolac.

Zadužuju se Nadzorni odbor i Uprava tog javnog preduzeća da u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sačine dinamički plan kojim će biti definisane sve aktivnosti, nosioci aktivnosti i vremenski okviri za realizaciju svake mjere pojedinačno.

Vlada RS je danas prihvatila i Informaciju o početku rada Odjeljenja za informacionu bezbjednost (OIB).

"Zadužuju se republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave, pravna lica koja vrše javna ovlaštenja i druga pravna i fizička lica koja ostvaruju pristup ili postupaju s podacima u elektronskom obliku republičkih organa, organa jedinica lokalne samouprave i pravnih lica koja vrše javna ovlaštenja da sarađuju s Odjeljenjem za informacionu bezbjednost po pitanju implementacije mjera i standarda informacione bezbjednosti definisanih Zakonom o informacionoj bezbjednosti", stoji u saopćenju.

Također, zadužuje se, kako se dodaje, Agencija za informaciono društvo RS da preduzme neophodne aktivnosti u cilju pridruživanja Odjeljenja za informacionu bezbjednost Republike Srpske svjetskim, evropskim i regionalnim organizacijama koje se bave pitanjima informacione bezbjednosti u RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti