Zastupnici po hitnom postupku usvojili ukidanje bijelog hljeba

04.03.2015. 08:43 / Izvor: TVSA
Zastupnici po hitnom postupku usvojili ukidanje bijelog hljeba

Skupština KS po hitnom postupku usvojila je Zakon o izmjenama Zakona o radnopravnom statusu zastupnika u Skupštini i Zakon o izmjenama Zakona o radnopravnom statusu članova Vlade Kantona Sarajevo, koji podrazumijevaju ukidanje savjetničkih pozicija.

Skupština KS po hitnom postupku usvojila je Zakon o izmjenama Zakona o radnopravnom statusu zastupnika u Skupštini i Zakon o izmjenama Zakona o radnopravnom statusu članova Vlade Kantona Sarajevo,  koji podrazumijevaju ukidanje savjetničkih pozicija.

Zastupnik u Skupštini Mirsad Pindžo (DF) smatra da je funkcija „savjetnika“ nepotrebna i on je za potpuno ukidanje svih savjetnika, kojima se, kako je kazao „ne zna broja“, da rijetko dolaze na posao, te da „hladovinu koriste da bi nekoga nasavjetovali“ .

Pindžo je kategoričan u tome da ukidanje savjetničkih pozicija treba biti realizirano do aprila.

Zastupnik Zvonko Marić (SBBBiH) je kazao da ovakav način rada Skupštine nije dobar, te da je „suviše teatralno“ i da se mora konstruktivno raditi.

Donošenjem ovoga zakona racionalnije će biti korištena sredstva, a ostvarit će se i značajnija ušteda na pojedinim pozicijama i budžetskim stavkama.

Također se reformom javne uprave jačaju i upravni kapaciteti te vrši depolitizacija u postojećim organima i službama KS-a pa tako i u kabinetima.

Ovim se stvaraju učinkovitije i troškovno efikasnije državne službe.

U nastavku sjednice, zastupnici razmatraju Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Zbog stalnih problema s funkcioniranjem komunalne privrede i teškog finansijskog položaja u kojima se nalaze kantonalna javna komunalna preduzeća, ukazala se neophodnom potreba da se osnuje posebno ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture koje bi se bavilo upravnim i stručnim poslovima, utvrđenim ustavom i zakonom, u oblasti komunalne privrede.

Nadalje, ovim izmjenama ukida se Ministarstvo stambene politike, a poslovi iz nadležnosti ovog ministarstva prelaze u nadležnost Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti