ŽRS od iduće godine postaju holding tri firme

17.06.2015. 08:44 / Izvor: Nezavisne novine
ŽRS od iduće godine postaju holding tri firme

Dragan Savanović, v.d. generalnog direktora ŽRS plan restrukturiranja ranije izložio predstavnicima Svjetske banke. Nadzorni odbor ŽRS na jučerašnjoj sjednici u Doboju razmatrao je pitanje restrukturiranja preduzeća.

"Željeznice Republike Srpske" (ŽRS) mogle bi od iduće godine postati holding tri preduzeća, izjavio je danas Dragan Savanović, v.d. generalnog direktora preduzeća.

On je naglasio da je ovo predviđeno planom restrukturiranja preduzeća. Prije restrukturiranja Uprava ŽRS ima obavezu da do septembra ove godine sačini plan funkcionisanja preduzeća, zatim da organizaciju firme dovede u okvir Zakona o ŽRS, da do kraja godine izmijeni sve akte i od početka iduće godine uvede novu organizaciju u ovom preduzeću.

"Najbitnije je da poslovi održavanja pruga, pružnih postrojenja i upravljanje saobraćajem budu u jednom dijelu preduzeća. Drugi dio bi činile transportne usluge, prevoz putnika i robe, a treći dio preduzeća bi bio zajednički što se tiče pravnih i ekonomskih poslova", rekao je Dragan Savanović, v.d. generalnog direktora ŽRS, koji je plan restrukturiranja ranije izložio predstavnicima Svjetske banke. On je naglasio da bi u ovom preduzeću trebalo bolje da budu definisani odnosi, odnosno da se zna ko koliko radi, ko koliko doprinosi i ko kakve troškove pravi.

Nadzorni odbor ŽRS na jučerašnjoj sjednici u Doboju, kojoj su prisustovali i predstavnici Uprave i sindikata, razmatrao je pitanje restrukturiranja preduzeća.

Ratko Đuričić, predsjednik NO ŽRS, rekao je da će se plan restrukturiranja preduzeća pozabaviti i radnicima, čiji broj, prema njegovom mišljenju, i nije tako veliki.

"Moramo reorganizovati sistem i kada definišemo ove cjeline vidjećemo da li imamo viška, odnosno manjka radnika. Činjenica je da možda ima viška radnika u nekim dijelovima preduzeća, ali prestrojavanjem preduzeća možda taj višak neće biti tako veliki", izjavio je Đuričić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti