Eiffelov toranj uskoro će biti opasan staklenim zidom otpornim na metke

28.03.2017. 12:34 / Izvor: Fena
Eiffelov toranj uskoro će biti opasan staklenim zidom otpornim na metke

Postavljanje sigurnosnih panela gradsku će upravu stajati oko 20 miliona eura.

Eiffelov toranj uskoro će biti opasan staklenim zidom otpornim na metke jer je procijenjeno da su u gradu u budućnosti mogući teroristički napadi zbog čega su ga gradske vlasti odlučile zaštiti kao jednu od potencijalnih meta, izvijestili su pariški gradski vijećnici koji su prijedlog plana o sigurnosti jednoglasno usvojili.

Postavljanje sigurnosnih panela gradsku će upravu stajati oko 20 miliona eura, no na jučerašnjoj je sjednici gradskog vijeća zaključeno da je ovakav potez neophodno potreban zbog osobito velike mogućnosti za potencijalne terorističke napade u glavnom gradu Francuske. 

Radovi bi trebali biti dovršeni u drugome tromjesečju 2018.  godine, prenosi Hian.

Zaštitni znak Pariza bit će opasan staklenim zidom otpornim na metke visine 2,5 metara s dviju strana: onoj okrenutoj prema Seinei i drugoj koja gleda na javne zelene površine Champ-de-Mars. Preostale dvije strane tornja, na kojima će se postaviti ulazi i izlazi na nekoliko kontrolnih točaka, bit će zaštićeni metalnim rešetkama.

Riječ je o "učinkovitom i estetski puno prihvatljivijem rješenju od sadašnjih prepreka koje  stoje od Evropskoga nogometnog prvenstva 2016.godine", rekla je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo. 

Projekt odgovara svim tačkama kada je o sigurnosti riječ, ocijenio je prefekt pariške policije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza