Evo kako da smanjite potrošnju interneta na Android telefonu

Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Evo kako da smanjite potrošnju interneta na Android telefonu

08.09.2017. 09:08 / Izvor:

Surfanje internetom, gledanje snimaka, sati i sati na Facebook-u… Sve to proždire internet saobraćaj, a ovo je način da smanjite potrošnju.

Uz pravilan odabir aplikacija, Android može značajno smanjiti potrošnju prenosa podataka, a da pritom ne morate da potpuno mijenjate način na koji koristite smartfon.

Ovo su neke aplikacije koje će vam najviše pomoći u tome.

Opera Max

Opera Max je besplatna aplikacija za virtuelne privatne mreže (vitual private network, VPN) koja sažima vaše podatke i do 50 posto kako bi smanjila potrošnju prenosa podataka.

Kad god se neka od vaših aplikacija poveže s internetom, veza će biti preusmjerena na Operine servere gdje će podaci biti kompresovani prije nego što ih vaš smartfon preuzme. Prati potrošnju mobilnog interneta i preko WiFi-ja za gotovo sve aplikacije, uključujući i YouTube. Na raspolaganju vam je i niz opcija za zaštitu privatnosti i blokiranja praćenja.

Opera i Opera Mini

Dva Operina web pregledača rade slično što i aplikacija za VPN te kompanije, samo s podacima na internetu. Pregledač Opera nudi opciju Opera Turbo koji kompresuje njeb stranice, uključujući slike i video.

Pregledač je baziran na Chromium-u pa zato obrađuje stranice kao i Google Chrome, s tim što ima neke opcije koje Chrome nema.

Opera Turbo može kompresovati njeb sadržaj do 50 posto, Opera Mini do deset posto. Moguće je da će zbog toga na određenim web odredištima deo funkcija biti nedostupan.

Facebook Lite

Glavna Facebook aplikacija poznata je po tome što je zahtjevna kad je prenos podataka u pitanju. Srećom, možete je zamijeniti lakšom verzijom, namijenjenom pametnim telefonima slabijih mogućnosti, prenosi Atv.

Možete provjeriti i besplatnu aplikaciju Friendly for Facebook, koja donosi mobilno izdanje Facebook web strane s većinom očekivanih opcija, ali uz manju potrošnju prenosa podataka.

NetGuard

Od verzije Android 6.0 Marshmallow aplikacije ne moraju izričito od vas zatražiti dozvolu za povezivanje na internet. To znači da se mogu povezati, a da vi za to i ne znate.

Moguće je, naravno, da ih u tome spriječite, ali to baš i nije jednostavno.

Android Nougat ima opciju Data Saver koja će ih u tome spriječiti. Otvorite Settings, pa Data usage i potom Data saver kako biste je aktivirali.

Na starijim izdanjima Google operativnog sistema za mobilne telefone to morate uraditi ručno za svaku aplikaciju. Otvorite Settings, pa Apps, odaberite aplikaciju i potom Data usage pa Restrict app background data.

Druga opcija je aplikacija za firewall NetGuard, koja vam daje potpuni nadzor nad time koja se aplikacija povezuje s internetom i kad.

PODIJELI:

TAGOVI: VPN android telefon WiFi Facebook

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza