Evo kako je dočekana Nova 2017. godina širom BiH

01.01.2017. 11:44 / Izvor: Akta.ba

Građani BiH širom BiH dočekali su Novi 2017. godinu i ispratili staru u nadi da će doći bolje sutra.

Građani BiH širom BiH dočekali su Novi 2017. godinu i ispratili staru u nadi da će doći bolje sutra. Evo kako je to bilo u nekoliko bh. gradova.

SARAJEVO

Više tisuća građana Sarajeva i gostiju iz inozemstva dočekalo je 2017. godinu na Trgu Bosne i Hercegovine uz nastup pop zvijezde Dine Merlina. Usprkos niskim temperaturama organizirani javni doček Nove godine privukao je veliki broj ljudi, uključujući turiste uglavnom iz susjednih zemalja.

Uz tradicionalno odbrojavanje, ispraćaj stare i doček nove godine protekao je uz vatromet i glazbu. Okupljenima je sretnu 2017. godinu zaželio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. Jedan dio Trga bio je pretvoren u multimedijalnu instalaciju skulpture stilizirane u obliku ptice, koja spaja umjetnost i tehnologiju, ljude i svjetove. Ova skulptura je u posljednjim sekundama 2016. godine simbolično uzletjela noseći poruku slobode i mira svih građana BiH. Autorica ove multimedijalne instalacije s kojom je Sarajevo ušlo u novu godinu je američka umjetnica bh. podrijetla Edina Selesković.

Javni doček nove godine u Sarajevu protekao je uz velike sigurnosne mjere. 

BUGOJNO

Uprkos “debelom” minusu brojni Bugojanci su u 2017. godinu ušli na Gradskom trgu, gdje je po četvrti put organiziran doček Nove godine na otvorenom.

Organizator javnog dočeka 2017. bio je  Kulturno-sportski centar, a pokrovitelj Općina Bugojno.

Građane su u “najluđoj noći“ zabavljali lokalni izvođači i grupe, a program je završio jedan sat iza ponoći.

Dobru zabavu upotpunio je vatromet u kojem su svi prisutni uživali, poželjevši da im 2017. donese obilje zdravlja i sreće.

Doček Nove  godine bio je organiziran i u mnogim bugojanskim kafićima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima, gdje se slavilo do ranih jutarnjih sati.

Najveći broj građana 2017.  dočekao je u kućnoj atmosferi,  uz novogodišnju trpezu i televizijski program

MOSTAR

Nakon deset godina bez organiziranog dočeka na otvorenom, Mostarci su sinoć, u prostoru "Zimskog grada", dočekali Novu godinu.

Na Adventu u Mostaru mnogobrojne građane u 2017. godinu uveli su grupa Neretva, te Marko Vlaho i Denirom bend.

Kako to priliči svakom dočeku Nove godine, nakon odbrojavanja priređen je i veliki vatromet.

''Bila je doista super atmosfera, naši glazbenici su napravili vrhunsku zabavu, a mi smo iznimno ponosni što smo mogli organizirati doček i u zajedništvu i veselju spojiti sve generacije. Sve je proteklo u najboljem redu, a mi svim našim posjetiteljima, svim građanima i ljudima dobre volje želimo sretnu i uspješnu novu 2017. godinu'', poručili su organizatori nevladina udruge Advent u Mostaru.

I najmlađi Mostarci su, također, na Adventu u Mostaru dočekali Novu godinu. Za njih je u poslijepodnevnim satima, prije središnje proslave, priređen prigodan program te vatromet konfeta uz koji su mališani ispratili staru i dočekali novu godinu.

BANJA LUKA

I pored niske temperature od nekoliko stepeni ispod nule, više hiljada uglavnom mlađih Banjalučana i njihovih gostiju, dočekalo je Novu godinu na otvorenom uz muziku Lukijana Ivanovića, Dušana Svilara, Aleksandru Radović i Tijanu Dapčević.

Tradicionalno, u ponoć je priređen vatromet. 

Veselo je bilo i u brojnim ugostiteljskim objektima u Banjoj Luci, ali je najveći broj građana, kao i svake godine dočekao Novu godinu u svojim domovima.

Gradonačelnik Igor Radojičić uputio je čestitku povodom Nove godine, uz uvjerenje da biti bolja od 2016. i da ćemo se u Banjaluci svake godine moći pohvaliti novim sadržajima i generalno poboljšanjem života u gradu.

Grad je obezbijedio i besplatan javni prijevoz u novogodišnjoj noći.

ZENICA

Veliki broj Zeničana su u veselom raspoloženju dočekali Novu godinu na glavnom gradskom trgu uz muziku nekoliko grupa i vatromet.

Tačno u ponoć sugrađanima i brojnim gostima obratio se gradonačelnik Fuad Kasumović, koji im je u ime Gradskog vijeća i gradske uprave zaželio "Više veselja, više zdravlja, više sreće, više optimizma, i nadam se boljem zaposlenju ovog grada". "U nadi da ćemo zajedno napraviti bolju Zenicu, za bolji život sviju nas neka ste mi živi i zdravi, i sretna vam Nova 2017.godina", kazao je Kasumović.

U programu tokom javnog dočeka Nove godine nastupale su brojne domaće grupe i ansambli, a glavni gost programa bila je rok grupa "Divlje jagode". Cjelokupan program i atmosferu sa javnog dočeka na Trgu Alije Izetbegovića u brojne domove uspješno je prenijela lokalna TV Zenica, tako da zbog hladnog vremena, a bilo je -6 stupnjeva Celzija, neki i nisu došli na trg, ali su pratili cjelokupan program, koji zaslužuje odličnu ocjenu.

U brojnim zeničkim ugostiteljskim objektima takođe je bilo veselo, ali najveći broj Zeničana je dočekao Novu godinu u porodičnoj atmosferi i sa prijateljima u svojim stanovima.

Akta/Fena

Foto:Fena/Srna

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza