Fotografije Principa i Ferdinanda na zgradi Muzeja Sarajeva

11.06.2014. 12:32 / Izvor: Fena

Fotografije Gavrila Principa i austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda odnedavno krase fasadu Muzeja Sarajeva, čime ova muzejska institucija podsjeća na skoru 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

Fotografije Gavrila Principa i austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda odnedavno krase fasadu Muzeja Sarajeva, čime ova muzejska institucija podsjeća na skoru 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata te Sarajevski atentat.
 
Postavljanje ovog banera s fotografijama samo je dio projekta Muzeja Sarajeva kojim će obilježiti nekoliko značajnih mjesta na tom području, s obzirom na to da je upravo u blizini te institucije Gavrilo Princip izveo atentat na Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.
 
Direktorica Muzeja Amra Madžarević istaknula je za Agenciju FENA da je baner nastao kao rezultat saradnje Muzeja s Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo, u okviru koje su studenti četvrte godine postdiplomskog studija dobili zadatak da osmisle na koji bi način oni označili tu važnu historijsku činjenicu.
 
Između mnoštva radova koji su pristigli na taj konkurs izabran je kao pobjednički rad Amera Mržljaka. S jedne strane zgrade Muzeja postavljena je velika fotografija Franza Ferdinanda, a s druge Gavrila Principa, dok se na ćošku prelama citat - "Corner where 20. century started - Mjesto gdje je počelo 20. stoljeće".
 
"Riječ je o citatu engleskog novinara i publiciste Tima Judaha, uz koji je ispisan datum 28. juni 1914. godine. Stavili smo likove dvojice aktera od kojih je ustvari sve i krenulo. Istovremeno to možemo posmatrati i kao pomen na prve žrtve velikog svjetskog rata koji će poslije tog događaja doći. Dakle, nikakve ideološke poruke ne stoje iza toga, već čisto označavanje mjesta na kome se desio atentat", kazala je Madžarević. 
 
Podsjeća da su u 20. stoljeću bila dva svjetska rata, te da je ono simbolično završeno u Sarajevu novim ratom.
 
"Cilj nam je poručiti da ne želimo da se ikada više ponovi stoljeće ratova kao što je bilo ovo prethodno", naglasila je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza