Jahorina film festival - priča koja izgrađuje odnose Pala i Sarajeva

21.08.2015. 15:19 / Izvor: Fena
Jahorina film festival - priča koja izgrađuje odnose Pala i Sarajeva

Direktor Jahorina film festivala Mirko Despić istakao je da se ovaj međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije, koji se ove godine održava pod sloganom "Dodirni svjetlost", smatra najvažnijim filmskim događajem u BiHi nakon Sarajevo Film Festivala (SFF).

Direktor Jahorina film festivala Mirko Despić istakao je da se ovaj međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije, koji se ove godine održava pod sloganom "Dodirni svjetlost", smatra najvažnijim filmskim događajem u Bosni Hercegovini nakon Sarajevo Film Festivala (SFF).

Despić je naglasio da nemaju ambiciju da se porede sa SFF-om, ali da je Jahorina film festival po sadržaju i kvalitetu programa, medijskoj pažnji i broju posjetilaca odmah iza SFF-a.

"Ove godine dobili smo neočekivano veliki broj prijava za Festival, više od 2.700", kazao je na današnjoj pres-konferenciji, dodajući da je selekcija bila jako teška, ali da su na kraju napravili izbor filmova koji su na svjetskoj razini.

Dodao je da će zvanični program Jahorina film festivala biti izveden u hotelu "Damis" na Palama i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, te da će Festival biti otvoren dokumentarnim filmom reditelja Željka Mirkovića "Drugi susret".

Žiri koji će ocjenjivati filmove ove godine, podijeljen je u dvije kategorije, jedna koja će ocjenjivati  ekološke i turističke filmove, i druga koja će ocjenjivati ostalih šest kategorija, između ostalih, kratki igrani, kratki strani igrani i studentski film.  

Predsjednik cjelokupnog žirija, ali i član žirija zadužen za ekološke i turističke filmove ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, istakao je da je počastvovan ulogom koja mu je dodijeljena na Festivalu za koji kaže da predstavlja pozitivnu priču u smislu izgradnje odnosa i saradnje Pala i Sarajeva.

"Festival također ima sjajnu poruku i cilj jer se bavi podizanjem svijesti u vezi s važnim pitanjima kao što su turizam i okoliš", kazao je Ferguson i dodao da je odgledao odlične filmove koji su raznoliki, od vrlo profesionalnih s visokim budžetom, pa do onih s manjim budžetom, ali isto toliko dobrih.

Profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Osman Arslanagić, koji će ocjenjivati prvih šest kategorija na Festivalu, mišljenja je da je ovo ozbiljan projekt koji traži potpunu koncentraciju i objektivnost.

Po njegovoj ocjeni, Festival će imati najmanje 15-ak filmova koji će sigurno osvojiti simpatije gledalaca, a kako je rekao, već je "zaokružio" tri-četiri filma koje smatra visoko kvalitetnim, ali da se, nažalost, radi o stranim filmovima.

Projekt je međuentitetski, te ima podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH (FBiH) i Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske (RS) i podstiče na akciju kada je u pitanju zaštita okoliša.

Viši stručni saradnik za oblast zaštite biodiverziteta i zaštićenih područja pri Fondu za zaštitu okoliša FBiH Adi Habula podsjetio je da već duži niz godina prate Festival te da postaju njegov ponosni partner.

Istakao je da već četvrtu godinu u saradnji s Fondom u RS-u, u okviru Jahorina film festivala proglašavaju i "Najbolje ekološke projekte" na nivou cijele BiH jer, kako je rekao, neophodno je raditi na promociji i unapređenju stanja okoliša i podizanja svijesti građana.

Ovaj prestižni filmski događaj koji počinje 26., a završava 29. augusta, osnovan je 2007. godine i podržan je Protokolom o saradnji gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo, 2009. godine.

Projekt su podržali Vijeće ministara BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, fondovi za zaštitu životne sredine RS-a i FBiH, Grad Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo, Turistička organizacija RS-a i Općina Pale.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza