Javni doček Nove 2015. godine pod sloganom Sarajevska urnebesna noć

19.12.2014. 16:12 / Izvor: eKapija.ba
Javni doček Nove 2015. godine pod sloganom Sarajevska urnebesna noć

Predstojeći doček Nove, 2015. godine u Sarajevu, obilovat će brojnim bh. izvođačima. Prema riječima Felkisa Mušovića, direktora marketinga Radija 8, koji producira i emituje program Javnog dočeka Nove godine, program se sastoji iz tri dijela.

"Grad Sarajevo će 14. put zaredom organizirati Javni doček Nove godine na otvorenom, zajedno sa svojim partnerima: općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Kantonom Sarajevo i Turističkom zajednicom KS. Naravno, u realizaciji ovoga projekta podršku imamo i od MUP-a KS, medijskih pokrovitelja i sponzora. Novu 2015., pod sloganom Sarajevska urnebesna noć dočekat ćemo na Trgu djece Sarajeva, na platou ispred BBI centra“, istaknuo je gradonačelnik Ivo Komšić na danas održanoj press konferenciji.

Istina, bilo je dilema da li će dočeka biti, s obzirom na to da se Grad Sarajevo našao u teškoj finansijskoj situaciji. "Medjutim, siguran sam da i ovoj situaciji imamo kao i uvijek podršku naših građana, a koje nismo niti mogli niti željeli iznevjeriti“, naglasio je Komšić.

Predstojeći doček Nove, 2015. godine u Sarajevu, obilovat će brojnim bh. izvođačima. Prema riječima Felkisa Mušovića, direktora marketinga Radija 8, koji producira i emituje  program Javnog dočeka Nove godine, program se sastoji iz tri dijela.

Prvi dio počinje već od 12 i trajat će do 16 sati, kada će Djeda Mraz sa Radija 8 dijeliti slatkiše uz performanse iznenađenja u svakom dijelu grada: od Baščaršije, preko Ferhadije do Novog Grada. Najpoznatiji sarajevski ulični plesač Suvad Veletanlić također će zabavljati sve one koji će posjetiti našu prijestolnicu. U općini Stari Grad na Trgu oslobođenja - Alije Izetbegovića ovaj dječiji program će se održati od 12 do 13 sati, u Centru na Trgu djece Sarajeva – plato BBI centra od 13 do 14 sati, u općini Novo Sarajevo na Trgu heroja od 14 do 15 sati i u Novom Gradu od 15 do 16 sati na Dobrinji (kod fontane).

U 18 sati počinje drugi dio programa za tinejdžere na Trgu djece Sarajeva, na platou ispred BBI centra. Sarajevski hor za djecu i mlade "Princess krofne“ te niža baletna muzička škola "Mladen Pozajić“ uz Lejlu Čaušević, Naidu Ćatić, Harisa Ćatu, Tarika Mulaomerovića i Ajšu Kapetanović napravit će odličnu uvertiru pred centralni dio programa koji počinje u 20:30 sati.

Ansambl "Kabaret“ Alme Ferović zagrijat će atmosferu nakon čega nastupaju Pochko & New Primitives, band koji je posvećen kultnom pokretu nastalom u Sarajevu 80-tih godina.

Mirza Šoljanin i band upotpunit će novogodišnju noć svojim interpretacijama, pop-rock pjesama i sevdalinki. U urnebesnoj novogodišnjoj noći ispred BBI Centra zapjevat će i kraljica sevdaha, Hanka Paldum, a uz sevdah sve prisutne uveselit će i svojim dobro poznatim hitovima.

U Novu godinu Sarajlije će uvesti Laka i njegova sestra Mirela, tandem koji uspješno uveseljava i zabavlja cijeli region. "Imamo novu pjesmu, svirat ćemo i stare pjesme. Nadam se da ćemo pljeskati da se zagriju dlanovi", kazao je Laka koji je prisustvovao današnjoj press konferenciji.

Tačno u ponoć bit će upriličen vatromet sa zgrade Feroelektra i na Mojmilu, nakon kojeg će gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputiti novogodišnju čestitku, zajedno na bini sa izvođačima programa i partnerima u organizaciji ovoga događaja. Doček Nove 2015. zaokružit će DJ Benjo svojim nastupom do 2 sata ujutro.

TV Sarajevo i Radio 8 će vršiti direktan prijenos, a sve radiostanice i TV kuće koje budu željele moći će preuzeti signal.

Za sigurnost u najluđoj noći brinut će se pripadnici MUP-a KS. Načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS Irfan Nefić je istaknuo da je MUP već započeo kampanju koja se zove "Bez petardi siguran i ti i drugi".

"Dijele se leci i držimo predavanja u školama o opasnosti i štetnosti korištenja pirotehničkih sredstava, jer se koriste u blizini javnih objekata, što remeti javni red i mir, a evidentiran je i broj povrijeđenih osoba”, upozorio je Nefić.

Inače, prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira KS, prodaja, kupovina i upotreba pirotehničkih sredstava kažnjava se novčanom kaznom od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnika novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM.

Kada govorimo o sigurnosti za doček, bit će povećan broj policijskih službenika, kako bismo imali što manji broj primjedbi. Želimo građanima i gostima grada omogućiti da sigurno dočekaju Novu godinu", kazao je Nefić.

Urednica na Radiju 8 Rialda Jarkoč Memišević ovom prilikom najavila je i novogodišnji program za djecu bez roditeljskog staranja, u stanju socijalne potrebe i djecu s posebnim potrebama, koji će Grad Sarajevo zajedno realizirati sa ovom medijskom kućom.  

“Ove godine Grad je osigurao 1.037 paketića. Riječ je o podjeli paketića i predstavi „Od cucle do škole“ koja će se održati u srijedu, 24. decembra u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u tri termina: u 10, 12 i 14 sati“, istaknula je Rialda Jarkoč Memišević.

Gradonačelnik Komšić i svi prisutni na današnjoj press konferenciji su pozvali Sarajlije i sve druge, širom Bosne i Hercegovine i regije, da dođu na zajedničku zabavu i doček Nove 2015. godine na Trg djece Sarajeva - ispred BBI Centra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza