Knjige koje bi trebale biti obavezan dio svake kućne biblioteke

14.02.2017. 10:10 / Izvor: Akta.ba

Kažu da niko Bosnu i njene ljude nije bolje "pročitao" od Meše Selimovića. Knjiga.ba vam preporučuje neka od njegovih dijela

Kažu da niko Bosnu i njene ljude nije bolje 'pročitao' od Meše Selimovića. U svojim djelima joj se divio ali i kudio, a iz te vječne borbe dobra i zla na ovim prostorima, nastala su djela koja zavrijeđuju vašu pažnju. Knjiga.ba vam preporučuje ....

Meša Selimović – Tvrđava

Tvrđava je pandan romanu Dervišu i smrti.

Tvrđava je svaki čovjek, svaka zajednica, svaka država, svaka ideologija.

Glavni junak romana, Ahmet Šabo, želi da nađe most do drugih ljudi, da izađe iz tvrđave, jer zna, razdvaja nas i uništava mržnja, održaće nas samo ljubav, ili makar vjera da je mogućno ma kakvo sporazumijevanje među pojedincima i zajednicom. Vođen tom vjerom i željom, on ostaje vedar i moralno čist.

Najčešće se o Dervišu i o Tvrđavi govori u paru, gotovo kao da je riječ o dijelovima istog ciklusa, o nastavcima. A ipak, mada je riječ o romanima iz kojih se zrcali slična vizija svijeta, oni se suštinski razlikuju.

Meša Selimović – Tišine

Od 1951. do 1961. godine nastupio je period šutnje. Malo obeshrabren, malo nezadovoljan onim što sam pisao spremao sam se za veliki obračun sam sa sobom. Još uvijek nespreman za roman o ubijenom bratu, pisao sam druge stvari. 1961. godine objavljen je roman Tišine.

Tišine. To je roman o čovjeku koji izlazi iz rata, koji je u ratu izgubio sve i u kome nastaju strašne tišine na prelasku iz jednog života u drugi. Mada je roman pisan u prvom licu i ima oblik ispovijesti, ipak nije autobiografski. Ali dileme o kojima govore Tišine bile su dileme mnogih od nas kada smo se vratili iz rata.

Problem je moralni i svodi se otprilike na pitanje: što čovjek gubi kada gubi svoje osobno i što dobiva u zajedničkom dobitku.

Meša Selimović – Ostrvo

Ostrvo je roman koji se sastoji od osamnaest zasebnih cjelina (novela, recimo). To su varijacije na temu običnog života dvoje običnih ljudi, a govore o moralnim i egzistencijalnim problemima, o ljubavi, mržnji, ravnodušnosti, etici, životu, starosti, smrti. Svaka novela je jedan vid, jedna mogućnost ljudskog života, života dvoje glavnih ličnosti i svačijeg.

Za više zanimljivih naslova posjetite našu online knjižaru na adresi knjiga.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza