Mark Thompson "Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu" u Buybooku

17.11.2015. 15:15 / Izvor: Akta.ba
Mark Thompson 'Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu' u Buybooku

Knjiga britanskog historičara i esejiste Marka Thompsona Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu (Sarajevo: Buybook, 2014) najznačajniji je i najopsežniji trag o životu ovog kultnog pisca.

Knjiga britanskog historičara i esejiste Marka Thompsona Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu (Sarajevo: Buybook, 2014) najznačajniji je i najopsežniji trag o životu ovog kultnog pisca. Vodeći svjetski kritičari visoko su ocijenili historiografsku i književnu vrijednost knjige, koja je privukla veliku pažnju i regionalnih medija i čitalačke publike.

Stoga Buybook s ponosom najavljuje dolazak autora Marka Thompsona u Sarajevo, koji će o Kišovom životu i djelu razgovarati s književnikom i prevodiocem knjige Muharemom Bazduljem, Harisom Pašovićem, režiserom koji je adaptirao nekoliko Kišovih tekstova, i direktorom izdavačke kuće Buybook Damirom Uzunovićem. Razgovor o ovoj knjizi održat će se u knjižari Buybook u četvrtak, 19. novembra 2015. godine u 20:00 sati.

Thompsonova knjiga nije značajna samo kao historijski dokument, nego i kao izuzetan književni poduhvat, kako ga ocjenjuju svjetski autoriteti u oblasti književnosti: Nadine Gordimer, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, smatra da "u ovoj knjizi vidimo transformaciju žanra biografije", te da je autor “dorastao velikom i nedostižnom zadatku – pisanju o životu neuporedivog genija Danila Kiša.“ Književnica Vesna Goldsworthy, s druge strane kaže da je “eruditna i angažovana, studija Marka Thompsona (...) istovremeno i biografija i književno istraživanje prožeto igranjem s formom kakvo je volio Danilo Kiš. Očito proizvod trajne lične opsesije, ovaj Izvod iz knjige rođenih je prikladan i dugo čekan spomenik koji se na engleskom jeziku podiže jednom velikom piscu.“ Historičar Ivo Banac smatra da je Thompson “vratio naš kolektivni dug Danilu Kišu, velikom srednjoevropskom piscu, koji je pripadao mnogim kulturama i tradicijama i čiji je život sâm po sebi literatura. Nijansirana, mudra i poetična, Thompsonova knjiga može ponovo pobuditi interes za Kiša čija je životna priča paradigmatična i važna kao putokaz u savremenom haosu.“

Autor Mark Thompson (1959) je ugledni britanski historičar koji je devedesetih godina pomno pratio situaciju na prostorima bivše Jugoslavije. Radeći za UNPROFOR obišao je cijeli Balkan, i tako savladao jezike jugoslavenskih prostora. Napisao je i dvije knjige o (post)jugoslavenskoj stvarnosti: Kuća od papira: Kraj Jugoslavije i Kovanje rata: Mediji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Autor je i knjiga Bijeli rat: Život i smrt na talijanskom frontu 1915–1919, te Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu. Živi u Oxfordu.

Knjiga je dostupna u knjižari Buybook, Radićeva 4. Publici će biti predstavljena po promotivnoj cijeni prilikom promocije, a autor će knjigu potpisivati nakon promocije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza