Međunarodni festival angažovanog filma - UFOL u Zenici

24.03.2017. 10:30 / Izvor: Akta.ba

Sa  sedmodnevnim programom od 31 filmske projekcije naslova iz 14 zemalja organizatori se nadaju da će zadovoljiti sve ukuse.

Nakon  višemjesečnog planiranja i pripreme  Multiplex Ekran Zenica najavljuje Međunarodni festival  angažovanog filma -  UFOL čije će prvo izdanje biti održano u okviru 22. MKM ZENIČKO PROLJEĆE od 06  - 12. aprila.

UFOL (  Uzavreli FiLmski Objektiv) osnovan je sa sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije dio uobičajenog kino repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumjevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svijetu, zemlji i regionu.

UFOL ima za cilj decentralizaciju filmske kulture u Bosni i Hercegovini iz administrativnih centara prema drugim gradovima u kojima se filmski ali i drugi  festivalski život odvija periodično ili nikako.  Iz ovog razloga ćemo se potruditi da najbolji filmovi sa našeg festivala po ocjeni publike budu prikazani revijalni i u drugim gradovima i mjestima širom BiH koji nemaju potrebnu infrastrukturu za kino prikazivanje ili ne posjeduju potrebno znanje i iskustvo za organizaciju ovakvih programa.

Uz  podršku Grada Zenica naše prvo izdanje  ćemo realizirati u okviru  22. MKM Zeničko proljeće, a ubijeđeni smo će u narednim godinama MKM Zeničko proljeće i programska cjelina našeg  i vašeg festival  naići na mnogo više razumjevanja za to nadležnih entitetskih i državnih institucija, njihovih komisija i savjeta. Ono što vam obećavamo je da ćemo učiniti najbolje što možemo da postanemo stalno mjesto na mapi domaće, regionalne i međunarodne filmske industrije  za najeminentnije filmske naslove koji se bave aktuelnim društvenim pojavama.

U prvom izdanju vam donosimo „crème de la crème“  selekciju 19 najboljih igranih i dokumentarnih društveno angažovanih filmskih naslova nominiranih ili nagrađenih tokom 2016 i 2017 godine Oskarom i Zlatnim globusom, te prikazivanih i nagrađivanih  na prestižnim filmskim festivalim  kao što su:   Cannes Film Festival, Berlinae, Cleveland International Film Festival, Munich Film Festival, Beograd Fest, Festival Slobodna Zona Beograd ,  Jihlava International Documentary Film Festival,  Melburn film festival, Budapest International Documentary Festival; DocAviv Film Festival ... i mnogim drugim.

Sa  sedmodnevnim programom od 31 filmske projekcije naslova iz 14 zemalja nadamo se da ćemo zadovoljiti sve ukuse i dosegnuti publiku svih generacija, saopćeno je iz Multiplexa Ekran Zenica

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza