Na Diplomatskom zimskom bazaru 2016 skupljeno 130.000 KM

09.12.2016. 10:35 / Izvor: Akta.ba
Na Diplomatskom zimskom bazaru 2016 skupljeno 130.000 KM 

Sredstva prikupljena realizacijom Bazara otići će Centru za dnevni boravak djece sa posebnim potrebama Christine Witcutt koji se nalazi u Sarajevu.

U subotu 03. decembra u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu, održan je Diplomatski zimski bazar, koji je, prema riječima organizatora, prikupio najviše novca dosad za djecu sa posebnim potrebama i djecu u stanju socijalne potrebe, širom BiH.

"Prošle godine smo na Diplomatskom zimskom bazaru skupili 90 700 KM, a ove godine prikupljeno je više novca nego ikad, čak 130 000 KM. Ovo je rezultat ogromnog timskog rada blizu 40 ambasada i međunarodnih organizacija, kao i 70-tak nevladinih organizacija i izlagača iz cijele BiH. Zahvaljujući podršci Vlade Kantona Sarajevo i najvećih korporativnih sponzora - EFT i Mineco, koji su pokrili troškove organizacije, kao i sponzora nagrada aukcije i lutrije, svaka marka koju su posjetioci potrošili na bazaru otići će u četiri humanitarne organizacije koje podržavaju djecu širom BiH", rekla nam je Caroline Ferguson, supruge Nj.E. britanskog ambasadora u BiH i članica organizacionog odbora Bazara.

Ove godine sredstva prikupljena realizacijom Bazara otići će Centru za dnevni boravak djece sa posebnim potrebama Christine Witcutt koji se nalazi u Sarajevu, Udruženju Down Sy i Mi iz Banja Luke koje podržava djecu sa Downovim sindromom i njihove porodice, Franjevačkom međunarodnom studentskom centru BIH koji pruža stipendije i smještaj za studente iz cijele BiH, te Projektu učvršćivanja porodica, koji u saradnji sa internacionalnim SOS Dječijim selima, poboljšava uslove života rizičnih porodica u Srebrenici i okolnim ruralnim područjima.

"Press konferencija na kojoj će čekovi biti uručeni humanitarnim organizacijama, održat će se u februaru 2017. godine", rekla nam je Mariette Kraak, supruga nizozemskog ambasadora u BiH i članica organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara Sarajevo.

Ove godine Bazar je ponudio brojne sadržaje za sve generacije, poput instant tombole i aukcije, kao i brojne specijalitete i suvenire iz cijelog svijeta, po simboličnim cijenama.

"Posebno se zahvaljujemo Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Elmedinu Konakoviću, koji su nam velikodušno ustupili prostor u Skenderiji, a nadamo se da će to postati tradicija, kao i timovima policije i osiguranja, zaduženim za sigurnost događaja. Hvala posjetiocima, koji su došli na Bazar u većem broju od prošle godine i tako omogućili skupljanje rekordne sume za djecu širom BiH. Nadamo se da su svi uživali u ovom danu i u ukusima hrane iz cijelog svijeta", kazala nam je Sandra Horowitz, supruga zamjenika šefa misije u Američkoj ambasadi u Sarajevu, članica organizacionog odbora Bazara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza