Nakon 23 godine kompanija Yahoo prestaje postojati

10.01.2017. 13:16 / Izvor: Agencije
Nakon 23 godine kompanija Yahoo prestaje postojati

Direktorica internetskog giganta Yahoo-a Marissa Mayer nakon četiri i po godine za kormilom firme najavila je svoj odlazak.

Kompanija nakon niza skandala i poslovnih neuspjeha mijenja ime, a napušta je i direktorica Marissa Mayer. Direktorica internetskog giganta Yahoo!-a Marissa Mayer, koju su svojevremeno u tu kompaniju uz enormnu pompu dovukli iz konkurentskog Google-a, nakon četiri i po godine za kormilom firme najavila je svoj odlazak, a u kakvom je stanju Yahoo! svjedoči i to da će nakon njenog odlaska prestati postojati pod tim imenom.

Potvrđeno je to kasno u ponedjeljak u izvještaju kompanije američkim regulatorima, u kojem se opisuju planovi preuzimanja firme od strane telekomunikacijskog diva Verizona. Osim Mayer, upravu odmah nakon finalizacije transakcije, napušta i suosnivač Yahoo!-a David Filo te još četiri druga člana, a novo ime firme, nakon što preuzimanje od strane Verizona bude okončano, trebalo bi biti Altaba.

Čim je Mayer došla u Yahoo! u maj 2012. godine, činilo se da je tada posrnuli internetski div malo živnuo. Firma je krenula u skupa preuzimanja, među najvećom akvizicijom bio je Tumblr, pokrenuti su i brojni novi projekti, kao što je produkcija video sadržaja, za šta su angažovana i neka poznata imena, ali u završnici malo toga se pokazalo plodonosnim, a posljednji mjeseci obilježeni su sramotnim otkrićima hakerskih upada u Yahoo!-ove sisteme e-maila, koji su ocijenjeni najvećima u istoriji interneta.

Verizon, koji je prije nekog vremena naumio preuzeti kompaniju za 4,8 milijardi dolara, zbog najnovijih dešavanja traži način da radikalno snizi cijenu kupovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza