Novi snijeg na olimpijskim planinama donosi bolje uvjete za skijanje

03.01.2017. 14:54 / Izvor: Fena
Novi snijeg na olimpijskim planinama donosi bolje uvjete za skijanje

Najveći broj gostiju je bio iz BiH, veliki broj turista je bilo i iz zemalja regiona - Srbije, Hrvatske, Slovenije.

Na bosanskohercegovačkim olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini trenutno pada snijeg koji će, kako je najavljeno, padati i narednih dana tako da će posjetioci moći uživati u skijanju.

"Na Ski centru Bjelašnica-Igmanu u posljednjih 18 sati konstatno pada snijeg tako da visina snijega u Babinom dolu na Bjelašnici trenutno iznosi 25 cm, a u višim regijama za par centimetar više", kazao je Feni koordinator marketing službe ZOI 84 Suad Jusić.

Dodao je kako je "na Bjelašnici trenutno u funkciji liftovi BX i K1 kako za dnevno skijanje, tako i noćno koje je organizirano srijedom, četvrtkom, petkom i subotom".

Jusić je kazao kako se nada "da će uposlenici ski-centra uspjeti uraditi preostale kapacitete ski staza i tako pustiti u rad i ostale kapacitete transporta već od sutra, ukoliko to bude bilo moguće zbog najavljenih novih snježnih padavina".

"S obzirom na to da su najavljene još dodatne padavine, nadamo se da će do subote svi kapaciteti, kako na Bjelašnici, tako i na Velikom i Malom polju na Igmanu, biti u potpunosti pušteni u rad", kazao je Jusić.

Dodao je kako trenutno na Bjelašnici ima i nekoliko stotina polaznika škole skijanja, koji uče svoje prve skijaške korake.

Govoreći o novodišnjoj noći, Jusić je kazao kako su na Bjelašnici svi kapaciteti bili u potpunosti popunjeni.

Najveći broj gostiju je bio iz BiH, veliki broj turista je bilo i iz zemalja regiona - Srbije, Hrvatske, Slovenije, a bilo je gostiju i iz Austrije i Njemačke, kazao je Jusić.

Naglasio je kako je na Bjelašnici jučer uživalo nekoliko hiljada skijaša i ljubitelja planina.

Na Jahorini od jutros također pada snijeg i iz Olimpijskog centra Jahorina očekuju da će i u narednim danima biti veća količina padavina što će sigurno stvoriti bolje uvjete za skijanje na svim stazama.

"U ovom trenutku najbolji uslovi za skijanje su na stazi Olimpijski veleslalom ili poznatija kao Skočine ili Prača. Na toj stazi imamo između 30 i 40 cm snijega, i zaista možemo reći da su svi skijaši izuzetno zadovoljni skijanjem na stazi Skočine. Pored šestosjeda Skočine i ski lift i baby lift Poljice su također u funkciji", kazala je Feni stručna saradnica za odnose s javnošću Olimpijskog centra Jahorina Ivana Lizdek.

Dnevna karta za šestosjed Skočine je 25 KM za odrasle i 20 KM za djecu, dok je dnevna karta za ski lift Poljice 20 KM za odrasle i 15 KM za djecu.

Lizdek je kazala kako je još uvijek dobra posjećenost, ali za sada ima već više raspoloživih kapaciteta kao u hotelima tako i vikend kućama i apartmanima.

"Očekujemo da će nove snježne padavine donijeti veći broj rezervacija", kazala je Lizdek.

Naglasila je kako je "u novogodišnjoj noći na Jahorini sve proteklo u znaku dobre zabave i raspoloženja gostiju".

"Kao i svake godine hotelijeri tradicionalno spremaju odličan doček i ponudu, a tu je bio i vatromet koji je novogodišnju noć učinio potpunom", kazala je Lizdek.

Za vrijeme novogodišnjih praznika, najveći broj gostiju na Jahorini je bilo iz BiH, zatim iz zemalja u regionu - Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije. Od ove godine je povećan broj gostiju iz Poljske, Češke, Mađarske, Turske, a bh. dijaspora je također svake godine prisutna tokom novogodišnjih praznika, naglasila je Lizdek.

Do 15. januara cijena smještaja u hotelu Bistrica iznosi 69 KM za uslugu noćenje sa doručkom po osobi u dvokretnoj sobi, ili 79 KM za uslugu polupansion u dvokretnoj sobi. U nastavku sezone, od 15. januara cijene će se kretati u rasponu od 56 KM do 69 KM, kada će svi posjetioci moći da borave po izuzetno povoljnim cijenama u hotelu Bistrica.

"Proslava Božića svake godine na Jahorini je izuzetno insteresantna za posjetioce, jer jahorinski hoteli organiziraju dobar provod i zabavu za goste", kazala je Lizdek.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza