Novo u Buybooku: Roman Različiti Veronice Roth

22.09.2014. 08:34 / Izvor: eKapija.ba
Novo u Buybooku: Roman Različiti Veronice Roth

Veronica Roth je rođena 1988. godine u New Yorku. Diplomirala je na Univerzitetu Northwestern. Svjetsku popularnost stekla je nakon objavljivanja prvog dijela trilogije Različiti.

S engleskog prevela Jasmina Marković Karović.

Veronica Roth je rođena 1988. godine u New Yorku. Diplomirala je na Univerzitetu Northwestern. Svjetsku popularnost stekla je nakon objavljivanja prvog dijela trilogije Različiti, koji je 2011. godine proglašen najboljom knjigom na Goodreadsu.

U distopijskom Chicagu društvo je podijeljeno na pet frakcija: Nesebične, Učene, Čestite, Neustrašive i Miroljubive. Svake godine na Dan odabira svi šesnaestogodišnjaci moraju izabrati frakciju kojoj će posvetiti ostatak života. Beatrice Prior mora donijeti odluku da li će ostati s roditeljima ili biti ono što zaista jeste.

Za vrijeme inicijacije Beatrice će promijeniti ime u Tris i s drugim početnicima pokušati dokazati da se može nositi s izborom koji je napravila. Svi početnici moraju proći ekstremne fizičke testove izdržljivosti i psihološke simulacije, neke s razornim posljedicama. I dok ih inicijacija sve preobražava, Tris mora odrediti ko su joj pravi prijatelji – i gdje se tačno u život koji je odaabrala uklapa romansa s ponekad fascinantnim, ponekad iritantnim instruktorom. Međutim, Tris ima i tajnu koju je skrivala od svih jer joj je rečeno da zbog nje može umrijeti. I dok otkriva nemire i rastući sukob koji prijeti da razori naizgled savršeno društvo, ona shvata da joj njena tajna može pomoći da spasi one koje voli… ili da je uništi.

"Vrijedno spomena, nepredvidljivo putovanje od kojeg je nemoguće okrenuti glavu." Publishers Weekly

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza