Pamela Anderson pisala Čolaku: Ne popustiti pritisku krznarskog lobija

26.05.2017. 14:16 / Izvor: Fena
Pamela Anderson pisala Čolaku: Ne popustiti pritisku krznarskog lobija

Ambasador Organizacije PETA Pamela Anderson se zalaže za zadržavanje zabrane uzgoja životinja radi krzna u BiH.

Ambasadorica organizacije PETA Pamela Anderson, nakon što je saznala da je zabrana uzgoja životinja radi krzna koja je trebala stupiti na snagu 2018. dovedena u pitanje, obratila se predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariši Čolaku sa apelom da ne popusti pritisku krznarskog lobija.

Anderson poziva na poštivanje prijelaznog perioda određenog 2009. godine.

"Kao počasni ambasador PETA-e posvetila sam veći dio svog života pomoći životinjama koje pate u krznarskoj industriji i ponosna sam na svaku zemlju koja je zabranila uzgoj životinja radi krzna", navodi u pismu Anderson Bariši Čolaku. 

Dodala je da bi bila oduševljena da se BiH pridruži Austriji, Hrvatskoj, Holandiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama tako što će ustati protiv okrutnosti i zatvoriti sve farme krzna.

Prošle godine desio se pokušaj da se ukine postojeća zabrana, ali ga je Parlamentarna skupština odbacila. Krznarska industrija u zadnjem trenutku pokušava da za nekoliko farmi koje još rade obezbijedi dodatnih deset godina.

Činčile i druge životinje pate zbog uslova u kojima žive i u kojima ne mogu zadovoljiti svoje prirodne potrebe. Čitave svoje živote provode u malim, prljavim žičanim kavezima i onda se podvrgavaju brutalnoj elektrokuciji i gušenju plinom, saopćeno je iz PETA Njemačka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza