Pop Art Festival u Sarajevu

17.04.2017. 15:02 / Izvor: Akta.ba
Pop Art Festival u Sarajevu

Organizator festivala, okupio je najznačajnije umjetnike i kulturne radnike.

Otvorena scena Obala, na Akademiji scenskih umjetnosti, domaćin je panel diskusija koje će se održati u četvrtak, 20. aprila i subotu, 22. aprila, od 18:00 do 21:00 sat.

Kroz otvorene diskusije na teme New Primitives, Rock Under the Siege i Muzika danas učesnici će se osvrnuti na istorijat i značaj koji je muzička scena imala u razvoju popularne kulture i predstavljanja Sarajeva kao regionalnog muzičkog centra.

Poznati sarajevski duh godinama je jedan od najvećih sarajevskih brendova. Kako je to sve počelo i zašto je Sarajevo poznato po specifičnom humoru razgovaraćemo sa sarajevskim glumcima i kulturnim radnicima na teme popularne sarajevske Audicije, Top liste nadrealista, kao i humora danas.

Panel diskusije će snimati studenti Akademije scenskih umjetnosti, a ostaće kao zapisi usmene istorije na čuvanje Akademiji i Historijskom muzeju BiH.

U Historijski muzej Bosne i Hercegovine tokom četiri dana festivala održaće se i kreativne radionice za studente i srednjoškolce. Zainteresirani se putem Facebook stranice UG Pogon mogu prijaviti za učešće u sljedećim radionicama: fotografija, muzika, dokumentarni film, strip, slikarstvo i DJ radionica.

Historijski muzej ugostiće i umjetnika Benjamina Čengića koji će nacrtati murale posvećene Goranu Ipetu Ivandiću, Davoru Dujmoviću, Draženu Ričlu i Adiju Lukovcu. Murali će ostati u vlasništvu Muzeja kao dio stalne postavke.

Jedan od učesnika Pop Art Festivala je i jedan od najtalentiranijih sarajevskih umjetnika mlađe generacije, Rikardo Druškić, koji će oslikati automobil Seat Leon. Koncept događaja zamišljen je kao jedinstveni spoj auto-industrije, savremene tehnologije i umjetnosti.

Organizaciju Pop Art Festivala podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Stari Grad Sarajevo i Porsche Sarajevo. Prijatelji festival su Akademija scenskih umjetnosti, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Ideas Business Lab, Sarajevo City Center, Coca-Cola HBC i Gelender pivo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza