Promocija knjige "Maske dramskog subjekta"

09.05.2016. 14:20 / Izvor: Akta.ba
Promocija knjige 'Maske dramskog subjekta'

Buybook će u Muzeju Hercegovine – Spomen kući Svetozara Ćorovića, Titova ulica 178., 10. 5. 2016. u 20:00 sati promovisati knjigu Almira Bašovića pod nazivom: "Maske dramskog subjekta".

Buybook će u Muzeju Hercegovine – Spomen kući Svetozara Ćorovića, Titova ulica 178., 10. 5. 2016. u 20:00 sati promovisati knjigu Almira Bašovića pod nazivom: "Maske dramskog subjekta".

Na promociji učestvuju: Dijana Hadžizukić, Tina Laco, Goran Karanović i Almir Bašović.

Knjiga Almira Bašovića: Maske dramskog subjekta: Govoreći subjekt i autorska pozicija na primjeru drame s kraja XIX i početka XX stoljeća objavljena je u martu 2016. godine u izdanju izdavačke kuće Buybook. U knjizi Maske dramskog subjekta, Bašović se bavi odnosom govorećeg subjekta i autora na primjeru drame s kraja XIX i početka XX stoljeća. Analizirajući drame Shawa, Wildea, Schnitzlera, Čehova i Krleže, Bašović pokazuje da drama prva registrira promjenu u doživljaju čovjeka, te da raspad klasičnog dramskog lika najavljuje razna deterministička učenja unutar kojih čovjeka presudno određuju ideološki koncepti, ekonomski odnosi, seksualni poriv...

Uz autora na promociji će govoriti Dijana Hadžizukić, Tina Laco i Goran Karanović.

Knjiga je dostupna u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba.

Knjiga će se na promociji moći kupiti po promotivnoj cijeni.

VIŠE O AUTORU:

Almir Bašović, rođen 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje predaje na Odsjeku za komparativnu književnost. Sudjelovao je na dvadesetak međunarodnih simpozijuma i kongresa, objavio je tridesetak stručnih članaka i teorijskih eseja, a zajedno sa Savom Anđelkovićem priredio je zbornik Drama i vrijeme (Dobra knjiga, Sarajevo, 2010). Radio je kao dramaturg na više predstava u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Autor je drama Priviđenja iz srebrenog vijeka (praizvedba: Narodno pozorište Sarajevo, 2003) i RE: Pinocchio (praizvedba na albanskom jeziku: CTC Skopje, 2006, mikrodrame Druga Evropa (prezentirana u okviru Bijenala evropskih dramskih pisaca u Bonnu, 2002) i dramskog monologa Lica (praizvedba na njemačkom jeziku, u okviru predstave Balkan Requiem, Hundsturm – Volkstheater, Beč, 2014). Autor je knjige Čehov i prostor (Sterijino pozorje, Novi Sad, 2008; slovensko izdanje: Knjižnica MGL, Ljubljana, 2013). U Parizu je objavljena knjiga njegovih drama na francuskom jeziku (Theatrum noctuaubundi, 2008), a drame su mu prevođene i na albanski, makedonski, češki, njemački te italijanski jezik.

Na Festivalu bh. drame u Zenici, 2004. godine, drama Priviđenja iz srebrenog vijeka dobila je nagradu za najbolji dramski tekst, a u izboru Evropske teatarske konvencije (ETC) uvrštena je među 120 najboljih suvremenih evropskih komada. Član je Društva pisaca BiH, uređuje književni časopis Život.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza