Salon žilavke okupio najbolje vinarije Hercegovine

17.08.2017. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Salon žilavke okupio najbolje vinarije Hercegovine
OTVORI GALERIJU

Stara autohtona hercegovačka sorta dobila je veličanstven događaj u svoju čast

Protekle sedmice, u organizaciji Vinarije Vukoje, u Vinskoj  galeriji Vukoje u Trebinju, održan je "Prvi salon žilavke" koji je okupio 17 proizvođača ovog poznatog bijelog vina iz hercegovačkog kraja.

To je prvi vinski događaj ove vrste na kojem su se predstavili  isključivo proizvođači vina od sorte, koja je svojevrsni simbol vinarstva u Hercegovini i čiji vrhunski dometi poslednjih godina privlače pažnju ljubitelja vina u čitavom svijetu. Svi posjetioci, gosti i brojni novinari su imali priliku  da upoznaju ovu sortu, njene karaktersitike, osobenosti, potencijale i da uživaju u ukusima i mirisima Hercegovine.

Na “Salonu žilavke” izlagali su proizvođači ove vrste vina sa područja od krajnjeg zapada do krajnjeg istoka Hercegovine. Sorta grožđa žilavka utkana je u viševjekovnu tradiciju ovih krajeva i cijelog Mediterana a vinari iz Hercegovine posljednjih godina su je ponovo vratili na vinsku kartu.

Žilavku iz Carskih vinograda na ušću rijeka Sušice i Trebišnjice pili i na carskom dvoru u Beču, zbog čega se Trebinje može nazvati postojbinom žilavke, loze koja raste u kamenjaru.

Osim vinara, „Salon žilavke“ je ove godine okupio proizvođače sira i pršuta, kao mediteranskih specijaliteta, koje će predstavljati i naredinh godina- rekao je Radovan Vukoje, direktor Vinarije Vukoje.

"Prvi salon žilavke", hercegovačke autohtone sorte, održan je na nekoliko mjesta, a ključna je bila vinska Galerija Vukoje u kojoj su na krovu Trebinja uz nezaboravan pogled na jedinstvenu Hercegovinu, posjetioci uživali uz tradiocionalnu gastronomiju inspirisanu ukusima Žilavke koju su kreirali najbolji šefovi kuhinje “Vinske galerije”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza