Svjetski dan voda: "Stvaramo zdrave navike"

22.03.2017. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Svjetski dan voda: 'Stvaramo zdrave navike'

Učenici modričkih osnovnih škola sa pažnjom su pratili prezentaciju i učestvovali u ispitivanju voda.

"Stvaramo zdrave navike“ moto je pod kojim „Rafinerija ulja Modriča“ a.d. Modriča provodi aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana voda. Tim povodom za učenike OŠ „Sutjeska“ i OŠ „Sv Sava“ polaznike ekoloških sekcija, organizovan je obilazak Ispitne laboratorije Rafinerije ulja Modriča, provedena edukativna prezentacija i prikazana interesantna animacija na temu: „Vode i otpadne vode“. 

Učenici su prvi put boravili u Rafineriji ulja Modriča i bili impresionirani onim što su vidjeli. Kao interesantan izdvojili su podatak da Rafinerija ulja godišnje troši 500 hiljada kubika vode od čega 90% prečisti i vrati ponovo u proizvodnju.

"Namjera nam je bila da kroz teoriju i praksu djeci ukažemo na značaj vodnog resursa i njegovo racionalno korištenje, a osnovci su generacija koju treba učiti dobrim navikama jer su u uzrastu kad su spremni usvojiti znanje i kasnije ga praktično upotrijebiti“ izjavila je nakon prezentacije Dragana Mitrović, rukovodilac Sektora zaštite na radu i zaštite životne sredine, „Rafinerija ulja Modriča“ a.d. Modriča.

Učenici modričkih osnovnih škola sa pažnjom su pratili prezentaciju i učestvovali u ispitivanju voda, ističući da je voda resurs koji se mora racionalno koristi jer je sve manje čiste vode na planeti. 

Rafinerija ulja Modriča, članica NESTRO Grupacije u organizaciji sa JU Turističkom organizacijom „Modriča“ najavila je i provođenje ekološke akcije na koje Vas pozivamo. 

U srijedu 22.3.2017. godine (u 11.00 časova), organizovana je akcija čišćenja i uređenja obale rijeke Bosne, lokacija Stari most. U okviru navedene akcije vršiće se poribljavanje rijeke Bosne i obnova poznatnog izletišta (postavljanje betonskih stolova, klupa i uređenje riječnog korita).

 Aktivnosti koje se provode 21. i 22. marta povodom Svjetskog dana voda podržava NESTRO Grupacija.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza