Zemaljski muzej dobitnik najvećeg evropskog priznanja u oblasti naslijeđa

25.05.2016. 14:18 / Izvor: Akta.ba
Zemaljski muzej dobitnik najvećeg evropskog priznanja u oblasti naslijeđa

Zemaljski muzej BiH jedan je od 28 laureata, a nagrađen je u kategoriji Predanost u radu.

Uposlenici Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i Udruženja Akcija dobitnici su Grand Prixa Europa Nostra, najznačajnije evropske nagrade iz oblasti naslijeđa. Svečanost dodjele nagrada upriličena je sinoć u historijskom Zarzuela teatru u Madridu, a događaju je prisustvovao i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Svečanost pod pokroviteljstvom EU komesara za obrazovanje, kulturu, mlade i sport  Tibora Navračiča (Navracsics) i maestra Plácida Dominga okupila je oko hiljadu ljudi, uključujući profesionalce u oblasti naslijeđa, volontere i prijatelje iz cijele Evrope, a također i najviše predstavnike EU institucija, zemlje domaćina i ostalih zemalja članica Evropske unije, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Zemaljski muzej BiH jedan je od 28 laureata, a nagrađen je u kategoriji “Predanost u radu”.

- U izuzetno teškim vremenima, zaposleni Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine radili su neprestano i bez naknade gotovo tri godine. Posvećenost instituciji i profesiji, na koju je pažnju skrenula Akcijina kampanja "Ja sam Muzej", osvojila je široku podršku građana i medija. Konačno, kampanja radnika i aktivista potakla je i konkretne pomake u odnosu politike prema Muzeju, što ovu pobjedu za kulturno nasljeđe, uz čvrstu predanost uposlenika njihovom poslu, čini uistinu izvanrednom - istaknuto je u obrazloženju žirija nagrade Europa Nostra.

Nezavisni ekspertski žiri procjenjivali su 187 aplikacija pojedinaca ili organizacija iz 36 evropskih zemalja, te izabrali pobjednike. Projekti koje je izabrao žiri predstavljaju izvrsne primjere kreativnosti, inovacije, održivog razvoja i društvene participacije u sektoru naslijeđa širom Evrope.

Dobitnici nagrada predstavili su  svoje projekte u oblasti naslijeđa tokom Sajma izvrsnosti, u sjedištu Udruženje arhitekata Madrida, a moći će i prisustvovati različitim networking događajima koji se održavaju tokom Evropskog kongresa naslijeđa u Madridu (22. - 27. maja) u organizaciji Europa Nostra i u okviru network projekta “Mainstreaming Heritage”, koji podržava Kreativna Evropa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza