"Standard": Radnici sačuvali fabriku, novi vlasnik je preporodio

14.06.2017. 10:00 / Izvor: Nezavisne novine
'Standard': Radnici sačuvali fabriku, novi vlasnik je preporodio

Ključni momenat koji je odredio sudbinu i dalji napredak ovog akcionarskog društva desio se 2004. godine.

Godišnji promet od oko 30 miliona maraka, siguran posao sa “Ikeom”, jednim od najvećih maloprodajnih lanca namještaja u svijetu, te konstantan rast i investicije, ono je što preduzeće “Standard” iz Prnjavora izdvaja od ostalih kada je drvna industrija u RS, ali i šire u pitanju.

Međutim, put koji je prošla ova fabrika namještaja, koja je prije rata poslovala kao dio “Šipada”, a koju danas mnogi uzimaju za primjer, bio je svakakav, samo ne lagan i jednostavan.

Ključni momenat koji je odredio sudbinu i dalji napredak ovog akcionarskog društva desio se 2004. godine, kada je većinski paket akcija kupila švajcarska firma “Daccomet AG”, sa Edinom Dacićem na čelu, i preuzela poslovanje.

Novog vlasnika i investitora koji vodi porijeklo sa ovih prostora u fabrici koja je iz rata izašla “netaknuta”, dočekuju direktor i nekoliko desetina radnika zainteresovanih za nastavak proizvodnje.

“Fabrici nije falilo ništa osim posla i finansiranja. Vidio sam da tu postoji veliki potencijal, kao i šansa za razvoj, što smo i iskoristili. Proizvodnja je otpremala jedan kamion mjesečno, a zatim je rasla”, kaže Dacić.

Ali taman kada je proizvodnju trebalo dići na viši nivo, pojavio se problem, jer radnici, poučeni iskustvom i sudbinom na hiljade svojih kolega u brojnim fabrikama koje su propale u procesu privatizacije, nisu imali previše povjerenja u novog vlasnika.

To se, kako priča, posebno moglo uočiti prilikom sastanka, kada im je saopštio da moraju da rade duplo više kako bi se firma i poslovanje nastavili širiti.

“Kada sam im to rekao, nastao je muk. Zatim su jedni krenuli da se bune dok su drugi počeli da pričaju kako su navijali da ja dođem u fabriku, a da su sad ovo dočekali. U toj cijeloj buci sam im rekao kako će, naravno, za duplo više rada biti duplo više i plaćeni, nakon čega je ponovo nastao muk. Tehnički direktor mi je objasnio kako mi oni ništa ne vjeruju, a ja sam ih ubijedio da probamo dva mjeseca i da, ako ne ispunim obećanje, mogu da odu. Krenuli su da rade duplo, ja sam svoj dio obećanja ispunio i tu je napravljen iskorak”, kaže Dacić.

Danas je u “Standardu” zaposleno 359 radnika, a 99 odsto proizvodnje ide u “Ikea” salone širom svijeta, koja, da bi ste bili njen partner, traži da dijelite njihove vrijednosti koje se odnose na strogo poštivanje zakona i ekoloških standarda.

Za vrijeme naše posjete pri kraju je bila i montaža linije za lakiranje, vrijedne oko tri miliona maraka, inače jedne od najsavremenijih na ovim prostorima.

Najveći problem s kojim se suočavaju je obučena radna snaga, koje je veoma malo, pa se mnogo ulaže u kvalitet zaposlenih i njihove sposobnosti na svim nivoima i procesima. Za ovu godinu planiraju rast od pet do 10 odsto, a isto toliko i naredne godine.

“To je bazirano i na najavama naših kupaca, a to se smatra zdravim rastom”, poručuju u “Standardu”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti