20.000 firmi ostaje bez PDV broja

12.07.2017. 08:24 / Izvor: Nezavisne novine
20.000 firmi ostaje bez PDV broja

Od oko 55.000 pravnih lica u PDV sistemu BiH, njih više od 20.000, u posljednjih deset godina nije imalo minimalno oporezivi godišnji promet od 50.000 KM.

Od oko 55.000 pravnih lica u PDV sistemu Bosne i Hercegovine, njih više od 20.000, uglavnom trgovina, u posljednjih deset godina nije imalo minimalno oporezivi godišnji promet od 50.000 KM, zbog čega im ozbiljno prijeti ukidanje PDV broja. Informaciju su potvrdili i u Upravi za indirektno oporezivanje BiH uz napomenu da su ti obveznici do sada uplatili 19,5 miliona KM za poreze, a zatražili i dobili povrat PDVa od čak 38 miliona KM.

Osim trgovina, kojih je pronađeno oko 8.000, najveći "PDV paraziti" su obveznici u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova  1.390, građevinarstva  1.678, stručne, naučne i tehničke djelatnosti  1.457 i kopnenog prevoza  1.035. Inspektori UIO zato su započeli opsežnu kontrolu obveznika koji već duže vrijeme iskazuju promet s nulom, ali i onih koji iskazuju niske promote.

"Riječ je o obveznicima koji u sistemu PDV-a egzistiraju bez bilo kakvog doprinosa kad je u pitanju prikupljanje prihoda od PDV-a. U ovom trenutku razmišljamo i o mogućnosti privremenog oduzimanja PDV broja za takve obveznike do momenta kada budu ispunjavali zakonski uslov, a to je oporezivi promet veći od 50.000 KM na godišnjem nivou", pojasnio je portparol UIO BiH Ratko Kovačević, koji kaže da bi najbolje rješenje bilo da se prag za registraciju poveća sa 50.000 na 100.000 KM.

"To je već promet koji ne mogu ostvariti neke male i tek osnovane firme koje i ulaze u sistem PDV-a više da bi tražile povrat, nego plaćale obavezu PDVa. U svakom slučaju, nastojaćemo iz sistema izbaciti sve one obveznike, takozvane parazite, jer nije u redu da u sistemu budu obveznici koji po čak 10 godina nisu imali oporezivi promet iznad praga za registraciju", dodaje Kovačević. Zato će, prema najavama, UIO BiH i predložiti da u novom zakonu o PDV-u bude povećan prag za registraciju u sistem PDV-a, čime bi on bio "očišćen" od onih koji traže ogroman povrat za malu uplatu.

"Takvi obveznici mogu i dalje poslovati, ali će biti obveznici koje će svoje obaveze plaćati entitetskim poreskim upravama", pojasnio je Kovačević.

To mišljenje dijele i u Privrednoj komori RS. Kažu da bi prag za registraciju i dobijanje PDV broja hitno trebalo da bude podignut na 100.000 KM. "I dalje stojimo kod toga da je 50.000 KM preniska cifra", prokomentarisao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

A logika dobijanja PDV broja je jasna.

Svakome ko pokreće određenu djelatnost u interesu je da uđe u sistem PDV-a prije početka rada. Razlog tome je što prilikom pokretanja biznisa najviše novca mora da izdvoji za nabavke, opremu, robu, poslovni prostor. Ako je već u PDV sistemu, onda ima mogućnost da izvrši povrat PDVa za sve plaćene račune, jer praktično još nema nikakvog prometa i izlazne PDV obaveze.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti