67 mil. eura za projekte u pograničnim područjima Hrvatske, BiH i C. Gore

11.03.2016. 10:08 / Izvor: Akta.ba
67 mil. eura za projekte u pograničnim područjima Hrvatske, BiH i C. Gore

Ovaj trilateralni program obuhvaća područja 12 županija u Hrvatskoj, 109 općina i Distrikt Brčko u Bosni i Hercegovini te 10 općina u Crnoj Gori.

Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko neretvanskog kantona je prisustvovao Svečanoj konferenciji u Splitu kojom je  službeno označen početak provođenja Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Ovim programom iz fondova EU predviđeno je 67 miliona eura  za prekogranične projekte.

Ovaj trilateralni program obuhvaća područja 12 županija u Hrvatskoj, 109 općina i Distrikt Brčko u Bosni i Hercegovini te 10 općina u Crnoj Gori.

Voditeljica Upravljačkog tijela Olja Georis, obraćajući se prisutnima pozvala je na prijavljivanje projekata za zajedničku prekograničnu saradnju koja bi se finansirala sredstvima iz EU fondova iz ovog Programa. Rekla je kako je dobra saradnja preduslov značajnijem korištenju sredstava iz Programa te podsjetila na to kako je jučer otvoren poziv za dostavu projektnih prijedloga u vrijednosti od oko 25 miliona eura.

Marija Vučković, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU u Vladi RH istaknula je spremnost Ministarstva na pružanje podrške partnerima u realizaciji prekograničnog projekta,  posebice na hrvatskim pograničnim područjima.

Predstavnica BiH na konferenciji u Splitu, Nada Bojanić istaknula je kako je BiH spremna za provođenja ovog projekta koji će doprinijeti širenju prekogranične saradnje, te istaknula odličnu saradnju s kolegama iz Hrvatske koji imaju iskustva u pregovorima s EU.

„Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora danas su kroz riječi svojih predstavnika iskazale punu spremnost za zajednički rad na projektima koje je moguće finansirati iz fondova EU, a koji su predviđeni Programom prekogranične saradnje čiji je početak danas službeno otpočeo. Budući da Hercegovačko-neretvanski kanton  graniči s dvije županije u RH i kako već imamo određena iskustva saradnje na zajedničkim projektima, uvjeren sam kako ćemo našu saradnju dodatno osnažiti i kako će dio planiranih sredstava iz Programa biti realizovan i na području našeg kantona. Neupitno je naše opredjeljenje da s kolegama iz drugih regija i država sarađujemo i kroz zajedničke aktivnosti realizujemo projekte na dobrobit svih naših građana“, rekao je premijer Herceg po završetku svečane konferencije u Splitu.

Uz premijera Hercega,  svečanoj Konferenciji prisustvovali su i ministri u Vladi HNK Donko Jović i Željko Laketić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti