80 posto boravišne takse vraćat će se općinama, a po 10 kantonima i FBIH

08.03.2017. 08:43 / Izvor: Fena
80 posto boravišne takse vraćat će se općinama, a po 10 kantonima i FBIH

Novac će se vratiti dakle tamo gdje je zarađen, a općine će ga moći investirati u one oblike turizma koje smatraju najperspektivnijim i najprofitabilnijim.

Nacrti zakona o turizmu i zakona o boravišnoj taksi Federacije BiH, koji se nalaze u javnoj raspravi, bili su tema razgovora federalne ministrica okoliša i turizma Edite Đapo i načelnice Općine Visoko Amre Babić.

Na raspravi u Zeničko-dobojskom kantonu poseban interes za ova dva zakona pokazali su predstavnici općina Kakanj i Visoko koji u novim zakonskim rješenjima vide veliku šansu za razvoj njihove turističke ponude. Ministrica Đapo je istakla da se radi o dva moderna zakona usklađena sa principima Reformske agende.

"Naš glavni cilj je da uz pomoć novih zakona rasteretimo privredu na način da ukinemo članarinu privednih društava u turističkim zajednicama. Osim toga, planiramo pokrenuti borbu protiv sive ekonomije, nažalost široko rasprostranjene u oblasti turizma. Za to će nam poslužiti elektronski registar svih podataka vezanih za turizam u Federaciji. Svako ko se bavi turizmom bit će registrovan i morat će svoje usluge pružati u skladu sa zakonom", naglasila je Đapo.

Novi zakoni su posebno važni za lokalne zajednice.

"Prema novom Zakonu o boravišnoj taksi 80 posto takse vraćat će se općinama, a po 10 posto kantonima i Federaciji. Novac će se vratiti dakle tamo gdje je zarađen a općine će ga moći investirati u one oblike turizma koje smatraju najperspektivnijim i najprofitabilnijim. Novi način raspodjele novca podstaći će i ponovno formiranje općinskih i gradskih turističkih zajednica. Smatramo da lokalne zajednice imaju najviše interesa za razvoj turizma, te upravo njima želimo prepustiti upravljanje ovom granom privrede“, dodala je.

Načelnica Babić pozdravila je to zakonsko rješenje koje daje više pažnje lokalnoj zajednici te dodala da općina Visoko ima šansu za razvoj kulturnog i arheološkog turizma.

"Općina Visoko ulaže značajna sredstva za poboljšanje infrastrukture arheoloških lokaliteta na području općine, a posebnu pažnju poklanja zaštiti nacionalnih spomenika i intenzivno ulaže sredstava za izgradnju infrastrukture svih atraktivnih turističkih lokaliteta", istakla je Babić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti