Aco Momčilović ovogodišnji predavač na DRIVE konferenciji

21.10.2016. 09:48 / Izvor: Akta.ba
Aco Momčilović ovogodišnji predavač na DRIVE konferenciji

Organizatori konferencije DRIVE 2016 najavljuju dolazak jednog od vodećih regionalnih HR stručnjaka.

Aco Momčilović, direktor ljudskih potencijala kompanije Rimac Automobili, predsjednik Udruge MBA, inicijator uvođenja poslovnih igara svjetske klase i programa integracije zaposlenika, predavač na Institutu za menadžment, je ovogodišnji predavač na DRIVE konferenciji -

Već šest godina kompanija Kolektiv – Posao.ba organizira DRIVE konferenciju koja je zahvaljujući prisustvu preko 1300 lokalnih i regionalnih stručnjaka različitih nivoa znanja i iskustva, te preko 70 vodećih svjetskih govornika postala najveća regionalna konferencija o liderstvu i talent menadžmentu. Ovogodišnje izdanje DRIVE konferencije će se održati 10. novembra u kongresnom centru Hotela Terme.

DRIVE 2016 se posjetiteljima predstavlja pod novim motom motom "Engage Your People" – "Involvirajte Svoje Ljude" i najavljuje gostovanje svjetskih i regionalnih stručnjaka kao što su Kai Deininger, Milad Čerkić, Svetlana Mirković-Borčić, Aco Momčilović, Caspar Berry i drugi. Ukoliko već niste, rezervirajte svoje mjesto na ovom odličnom događaju - http://www.drive.ba/prijavi-se/.

Jedan od ovogodišnjih govornika je Aco Momčilović, jedan od vodećih regionalnih HR stručnjaka i direktor ljudskih potencijala kompanije Rimac Automobili. Kompanija Rimac Automobili je osnovana 2009. godine s ciljem stvaranja sljedeće generacije sportskih automobila, pogonskih i baterijskih sistema. Danas je u svijetu prepoznata kao proizvođač̌ vrhunskih pogonskih komponenti i najinovativnijih sportskih automobila s elektro-pogonom.

Momčilović godinama radi u oblasti ljudskih resursa i za vrijeme svoje bogate poslovne karijere četiri godine je proveo na mjestu HR specijaliste za  L’Oreal Adria, zatim više od dvije godine na poziciji HR menadžera u kompaniji Billa Hrvatska, a skoro dvije godine vodi odjel ljudskih potencijala u Rimac Automobilima. Pored toga, Aco Momčilović je gostujući predavač na različitim fakultetima na temu Korporativne kulture, Selekcije ljudi, Selekcije u timove, Pregovaranja, Povezanosti PR-a i HR-a. Na Institutu za Menadžment predaje modul o strategiji Ljudskih resursa i predsjednik je Udruge MBA, udruge koja unapređuje kvalitetu MBA studija u Hrvatskoj i potiče obrazovanje.

U nastavku vam prenosimo članak koji je Aco Momčilović napisao na temu jednakog sudjelovanje žena i muškaraca u ekonomiji. Članak objašnjava kako je moguće da zahvaljujući jednakom učešću žena i muškaraca u ekonomiji ista profitira čak 28 milijardi dolara u deset godina.

 

"Spomenuo sam neke od podataka i istraživanja koja dosta jako sugeriraju da je uspješno zapošljavanje žena na raznim mjestima u kompanijama korisno po mnogim kriterijima. Te kompanije imaju bolju efikasnost, veće prihode, bolju radnu etiku i poznavanje tržišta, i jednostavno su kvalitetnije vođene. Ako stvari gledamo na razini pojedinih kompanija, jasno je da bi se mnoge trebale aktivno potruditi i razmisliti na koje sve načine smanjiti postojeći disbalans između muške i ženske radne snage.

Naravno, mogu postojati i one kompanije koje će reći u svome samozadovoljstvu da nema potrebe raditi na takvim temama jer su zadovoljne svojim sadašnjim poslovanjem i načinima rada. Svaki privatnik ima za sebe pravo odlučiti koga i kako zapošljavati i misliti da se ti tiče samo njih. No je li to zaista baš tako?

Ove žene su sposobne i kvalificirane odmah preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama

Svaka kompanija djeluje u širem makroekonomskom kontekstu i u principu reagira na globalne trendove rasta ili pada tržišta. Pitanje više razine je kakav bi utjecaj na globalnoj razini moglo imati poboljšano zapošljavanje žena i efikasnije korištenje njihovih talenata. Na tu temu tvrtka McKinsey je krajem 2015. također napravila opsežno istraživanje iz kojega ću navesti neke podatke.

U jednoj rečenici, ukoliko bi bilo postignuto sudjelovanje žena u ekonomiji identično onome koje imaju muškarci, najbolji scenarij govori da bi samo taj faktor utjecao na stvaranje dodatnih 28 biliona dolara svjetskog BDP-a u razdoblju od 2014. do 2025. godine. To je porast od 26% u usporedbi sa dosadašnjim stanjem. Ako želite lakše predočiti taj podatak, radi se o količini novaca koja je jednaka zbroju današnjih ekonomija SAD-a i Kine.

U istraživanju je korišten indeks rodne jednakosti (Gender Parity Score) koji se sastoji od raznih faktora povezanih sa jednakošću na poslu, stvaranjem ekonomskih prilika, pravnom zaštitom i mogućnošću političkog utjecaja te fizičkom zaštitom i autonomijom. Najbolje rezultate na tome indeksu postižu Sjeverna Amerika i Oceanija, a najniže Južna Azija.

Identificirane su i neke „zone utjecaja“ koje bi, da ih se na pravi način stimulira utjecale na to da se gotovo 75% žena pomakne značajno bliže prema rodnoj jednakosti. Te zone su – blokirani ekonomski potencijal, vrijeme provedeno u neplaćenom radu, manja zakonska prava, nedovoljna politička zastupljenost i nasilje prema ženama. Sukladno tome prepoznato je i šest tipova intervencija koje bi pomogle da se premosti trenutna razlika: financijski poticaji i potpore, ulaganje u tehnologiju i infrastrukturu, izgradnja sposobnosti, zagovaranje i oblikovanje  stavova te različiti zakoni i propisi.

Potencijal koji postoji je ogroman, ali dobro je osvijestiti i neke detalje i precizne pokazatelje trenutnog stanja:

  • Žene unatoč tome što naravno čine polovicu svjetske radne snage, generiraju samo 37% svjetskog BDP-a
  • Globalno, 75% neplaćenog posla odrade žene
  • Više od milijun djevojčica godišnje nije rođeno zbog spolno selektivnog abortusa
  • Globalno 36 milijuna djevojčica se uda u dobi od 15 do 19 godina što ograničava stupanj do kojeg se mogu obrazovati i sudjelovati u radnoj snazi
  • Na razini svijeta, gotovo 30%, ili 723 milijuna žena su bile žrtve nasilja (i to od strane partnera)
  • Kroz višu participaciju žena moglo bi se stvoriti do 240 milijuna novih radnika/ca

Jasna je povezanost jednakosti u poslu i rodne jednakosti, i to se vidi na skupinama zemalja koje imaju nizak i jedan i drugi indeks, ili visok i jedan i drugi indeks. Postoje i zemlje gdje je jednakost u poslu viša od rodne jednakosti (Etiopija, Nigerija, Tajland).

To što su žene češće perfekcionisti danas bi poslodavci trebali vidjeti kao veliku komparativnu prednost.

S obzirom koliko je to kompleksan problem, i pristupi za rješavanje će biti raznovrsni. Očito je da će se morati mijenjati neki duboko ukorijenjeni stavovi i uvjerenja koji utječu na status žena u društvu. Postoje snažne poveznice između rodne (ne)jednakosti i stavova koji ograničavaju potencijale žena. Jedan primjer toga, su podaci raznih anketa i istraživanja koji su pokazali da u područjima s manjom jednakosti žene same vjeruju da su – svađa s mužem, odbijanje seksa, loša priprema hrane, ili izlazak van bez obavještavanja muža – opravdani razlozi za obiteljsko nasilje.

Dakle, situacija je jasna, trenutno stanje na globalnoj razini, za žene nije niti blizu željene razine. Pomaci u raznim segmentima imaju ogroman potencijal da pozitivno utječu na ekonomske prilike. Postoji sve veći broj inicijativa koje odgovaraju na neke segmente spomenutih problema, i na svjetskoj razini ali i u Hrvatskoj. Možda kao tema neke od idućih kolumni, usporedba lokalnih događanja, inicijativa i udruga koje se bave ženama u poslovnom svijetu, i trenutnoj situaciji u Hrvatskoj."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti