Ademaj: Iznaći rješenje za uvođenje 24-satne dežure pedijatara

03.06.2016. 09:15 / Izvor: Fena
Ademaj: Iznaći rješenje za uvođenje 24-satne dežure pedijatara

Ademaj pokrenula inicijativu da se u JU Dom zdravlja KS-a ili u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS-a uvedu 24-satne dežure pedijatara.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj pokrenula je inicijativu da se u JU Dom zdravlja KS-a ili u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS-a uvedu 24-satne dežure pedijatara.

Inicijativa je potekla iz Pedijatrijske klinike KCUS-a odakle su uputili akt u kojem se navodi da u posljednje vrijeme veliki broj djece tokom noći ili u popodnevnim satima dolazi na ovu kliniku, a da oko 70 posto te djece nije za bolničko liječenje.

Ministrica Ademaj ističe da ta djeca svoj zdravstveni problem trebaju rješavati na nivou primarne zaštite te očekuje da će menadžmenti JU Dom zdravlja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a zajednički iznaći rješenje za ovaj problem.  

Ona u izjavi novinarima nije mogla precizirati kada će inicijativa biti realizirana, jer najveći problem, kako navodi, predstavlja nedovoljan broj pedijatara.

Direktorica Hitne pomoći KS Sena Softić-Taljanović ranije je u izjavi za medije podržala ovu inicijativu, navodeći da bi se u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja ima dovoljno prostora, mogle organizirati 24-satne dežure pedijatara.

U Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS nisu željeli detaljnije govoriti o ovoj inicijativi, ali su u izjavi Feni napomenuli da su u toku reforme zdravstvenog sistema i da će svi subjekti koji učestvuju u reformama, uključujući i ovu ustanovu, uložit maksimalan napor da se nivo zdravstvene zaštite podigne.

"Postoji dobar reformski program u kojeg vjerujemo i koji ćemo implementirati", istaknuli su iz JU Dom zdravlja KS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti