Aerodromi bi mogli ostati bez posla sa izvozom mesa u Tursku?

09.01.2017. 14:40 / Izvor: Akta.ba
Aerodromi bi mogli ostati bez posla sa izvozom mesa u Tursku?

Iz Bosne i Hercegovine je za jedanaest mjeseci prošle godine u Tursku izvezeno 6,620 tona iskoštenog, sirovog junećeg mesa.

Iz Bosne i Hercegovine je za jedanaest mjeseci prošle godine u Tursku izvezeno 6,620 tona iskoštenog, sirovog junećeg mesa u sklopu bescarinskog izvoza mesa koji BiH ima sa Turskom. Prema podacima Vanjskotgrovinske komore BiH vrijednost izvoza iznosila je 40,6 milijuna KM.

zadnje dvije godine od kada je na snazi izvoz se vršio avionskim putem budući da BiH nije imala ispunjene sve uvjete za prijevoz proizvoda animalnog podrijetla preko teritorija EU.

Sada, nakon što je BiH u rujnu/septembru prošle godine dobila zeleno svjetlo iz Brisela da meso u Tursku može izvoziti putevima preko Unije, bh. aerodromi bi u ovoj godini mogli ostati bez šanse za ovaj posao budući da je avionski prijevoz znatno skuplji od drumskog. Ipak, da bi se to moglo realizirati potrebno je da svaka zemlja posebno odobri prolaz. 

Stručnjaci smatraju da bi to moglo značajno smanjiti troškove prometa, a vjerojatno i povećati otkupnu cijenu govedine u BiH.

Enver Jukanović iz Međunarodnog aerodroma Tuzla, kaže za Akta.ba da je preko ovog aerodroma u prvih 11 mjeseci 2016. izvezeno 6,620 tona iskoštenog sirovog junećeg mesa.

Govoreći o planovima za 2017. kaže da planiraju prevoz oko 6.000 tona mesa.

''Ovaj posao bi nam u poslovnom smislu puno značio. Nadamo se da ćemo iz novog kontigenta mesa za Tursku, koji bude dogovoren za ovu godinu, ostati nešto i za izvoz preko Aerodroma Tuzla'', navodi on.

Dodaje da bi toj njihovoj nadi mogla naštetiti činjenica da je EU u  prošle godine dozvolila da se robe animalnog podrijetla za Tursku mogu prevoziti kroz EU što u velikoj mjeri dovodi u pitanje troškove prijevoza jer je poznato da je zračni promet daleko skuplji od drumskog, navodi Jukanović.

Ipak, sve bi se trebalo znati do polovine ove godine. ''Očekujemo da će u ovom  mjesecu biti raspisan natječaj za odabir prevoznika mesa iz Turske, a onda će on dalje sebi tražiti provajdera za prijevoz'', navodi Jukanović.

Naime, izbor kompanija za prijevoz mesa ide tenderskim putem tako da ostaje da se vidi tko će biti izabran.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović navodi da su u završnoj fazi su pregovori sa turskom stranom oko izmjene i dopune Sporazuma o slobodnoj trgovini kojim je predviđeno da kvota za izvoz mesa u Tursku bude stalna, a ne godišnja na osnovu jednostrane odluke turske Vlade.

Dodaje da će to biti garancija i sigurnost stočarskom sektoru u BiH da može dugoročno računati na ovaj posao.

ČETIRI AERODROMA NA LIST ZA IZVOZ MESA ZA TURSKU: U PROŠLOJ GODINI NA TEDERU JE POBIJEDIO SAMO MEĐUNARODNI AERODROM TUZLA

Podsjetimo, u 2015. su prijevoz mesa za Tursku radio Banjalučki i Aerodrom Sarajevo, a u 2016. kao najbolji na tenderu prošao je Međunarodni aerodrom Tuzla. Vijeće ministara je svojom odlukom na listu aerodroma koji mogu biti granični prelazi za izvoz proizvoda animalnog podrijetla, pored Aerodroma Banja Luka i Sarajevo, uvrstilo i Aerodrom Tuzla i Mostar. Tako da je Aerodrom Tuzla tek u 2016., kada su osigurali uvjete i kada su bili uvršeni na listu VM kao granični prelaz sa kojeg je dozvoljen promet ovih roba, uspjeli potpisati ugovor sa Turkish Cargo Airlines.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti