Agencija za bankarstvo RS-a godinu dana bez novog direktora

06.04.2017. 07:33 / Izvor: Fena
Agencija za bankarstvo RS-a godinu dana bez novog direktora

Prethodno su iz opozicije upozorili da će, ukoliko Kondić i Serdar budu izabrani, parlament prekršiti zakon.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske (RS) već godinu dana je bez rukovodstva. Na jučerašnjoj sjednici Narodna skupština RS-a nije prihvatila prijedlog Vlade da za direktora ove agencije bude izabran Srđan Kondić, a za zamjenika Dragan Serdar.

Tokom glasanja, za imenovanja im je nedostojao po jedan glas.

Prethodno su iz opozicije upozorili da će, ukoliko Kondić i Serdar budu izabrani, parlament prekršiti zakon.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je Vlada RS-a trebalo da poništi konkurs za izbor direktora i zamjenika Agencije za bankarstvo, koja je pod lupom javnosti i istražnih organa još od propasti tri banke u RS-u i hapšenja bivše direktorice Slavice Injac.

Govedarica je podsjetio da je konkurs za izbor novog rukovodstva raspisan po starom zakonu, a potom su u parlamentu RS-a usvojene izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo, što znači da je konkurs nevažeći. 

"Ne važe više uslovi koje definiše stari zakon, već uslovi po novom zakonu koji je prihvaćen po hitnom postupku. Vlada je trebala da poništi konkurs"; rekao je Govedarica i upozorio da bi odluka o imenovanju mogla "pasti" na sudu.

Izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo RS-a, na prijedlog Vlade, Narodna skupština je usvojila je po hitnom postpku 30. decembra, kako bi ispunila zahtjeve MMF-a za nastavak kreditnog aranžmana.

Na istoj sjednici po hitnom postupku usvojen je i Zakon o bankama RS-a.

Kondić je u Agenciji za bankarstvo RS-a direktor Sektora za razvoj i međunarodnu saradnju, dok je Serdar vršilac dužnosti direktora Agencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti