AHK ljetni korporativni susret okupio više od 170 gostiju

17.07.2017. 13:29 / Izvor: Akta.ba
AHK ljetni korporativni susret okupio više od 170 gostiju
OTVORI GALERIJU

U Sarajevu je održan zajednički SOMMERFEST (ljetni korporativni susret) Predstavništva njemačke privrede u BiH.

U Sarajevu je 5. jula 2017. godine održan zajednički SOMMERFEST (ljetni korporativni susret) Predstavništva njemačke privrede u BiH i Vijeća stranih investitora u BiH. Događaju je prisustvovalo više od 170 gostiju iz privrednog, diplomatskog, političkog i javnog života BiH, koji su u opuštenoj atmosferi obilježili početak ljeta te nazdravili na poslovno uspješno prvo polugodište 2017. godine.

Zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH, Martin Gaber, predstavio je ovom prilikom projekte i inicijative koje je Predstavništvo pokrenulo u prvoj polovini 2017. godine, posebno ističući Inicijativu za spajanje njemačkih kupaca sa dobavljačima iz zemalja zapadnog Balkana.

"Uprkos svim izazovima s kojima se suočavaju preduzeća, vidjeli smo da konkurentnost lokalnih firmi ipak raste. Preduzeća iz Bosne i Hercegovine dobila su najbolje ocjene njemačkih kupaca, pri čemu 5 od 7 najbolje ocijenjenih kompanija dolazi iz BiH", kazao je Gaber.

Gaber je u svom obraćanju istako važnost njemačko-bosanskohercegovačkih ekonomskih odnosa. Ukazavši na to da oko 250 njemačkih kompanija posluje u BiH, te da godišnja trgovinska razmjena između ove dvije zemlje iznosi preko 1,7 milijardi eura, utvrdio je da to Njemačku čini najvažnijim vanjskotrgovinskim partnerom Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vijeća stranih investitora BiH, Branimir Muidža, naglasio je da je ovaj skup prilika za jednu kvalitetnu, konstruktivnu i bogatu razmjenu mišljenja i iskustava, kao i sklapanje novih poznanstava.

"Bez obzira na okolnosti i suptilnost političke situacije koja proizlazi iz kompleksnosti regionalnog konteksta, bosankohercegovačka ekonomija ipak ima potencijal i naša želja je da taj potencijal razvijemo, kreirajući povoljan pravni i investicijski okvir za strana ulaganja. S toga, vjerujem da ćete svi dati svoj doprinos našim aktivnostima i našem paketu mjera ekonomskog prosperiteta koji je formulisan u vidu preporuka naše Bijele knjige, te da ćemo zajedno poboljšati poslovnu klimu u BiH, razviti njene konkurentne prednosti i učiniti je zemljom privlačnom stranim investitorima koja štiti i potiče dobre poduzetnike", naglasio je Muidža.

Prisutne je pozdravila i Snježana Köpruner, predsjednica udruženja Wirtschaftsverein BiH, koja je konstatovala da je kroz funkciju predsjednice Udruženja upoznala mnoge krajeve BiH, vidjela uspješne kompanije i ljude sa vizijom u bolje sutra, ali koji se svi suočavaju sa jednakim problemima, bez obzira gdje se nalazili. Ona je također utvrdila da udruženje Wirtschaftsverein BiH u Vijeću stranih investitora ima dobre saborce u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Organizaciju ovogodišnjeg AHK + FIC Sommerfesta ljubazno su podržale kompanije PricewaterhouseCoopers d.o.o. (PwC) i ProCredit Bank BH d.d.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti