Ako se socijalni partneri ne dogovore, Vlada usvaja odluku

27.06.2016. 08:32 / Izvor: Fena
Ako se socijalni partneri ne dogovore, Vlada usvaja odluku

On je naveo da je za socijalne partnere sporan godišnji odmor, prekovremeni rad, rad državnim praznikom, te regres za koji poslodavci neće ni da čuju.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će Vlada Srpske usvojiti odluku o opštem kolektivnom ugovoru ukoliko ne bude postignut dogovor socijalnih partnera. Savanović je rekao da se u procesu pregovora o opštem kolektivnom ugovoru ne smije napraviti vakuum, te da, prema odredbama Zakona o radu, Vlada Srpske može donijeti odluku o navedenom aktu koja bi bila validna dok se ne postigne dogovor socijalnih partnera.

On je naveo da je za socijalne partnere sporan godišnji odmor, prekovremeni rad, rad državnim praznikom, te regres za koji poslodavci neće ni da čuju.

"Ukoliko socijalni partneri procijene da treba ići u potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora uz određene kompromise, blizu smo rješenja, ali ako ne procijene onda će se ostati na istim pozicijama koje će biti premošćene odlukom Vlade", rekao je Savanović novinarima u Banjaluci. On je ocijenio da su predstavnici Vlade Republike Srpske ovaj mjesec bili maksimalno aktivni u razgovorima sa socijalnim partnerima kada je riječ o dogovoru u vezi sa opštim kolektivnim ugovorom.

"Imali smo četiri sastanka, a na posljednjem na Mrakovici dogovoreno je da neusaglašene odredbe, koje nisu imale dodirnih tačaka izmeću socijalnih partnera, iznesu pred svoje organe i razmotre", rekao je Savanović.

On očekuje da će biti održan sastanak sa socijalnim partnerima početkom sljedeće sedmice, kako bi se vidjelo da li se stavovi mogu približiti i potpisati opšti kolektivni ugovor. Ukoliko se stavovi ne mogu približiti, Savanović je ponovio da će se morati ići na to da u skladu sa zakonom Vlada Srpske donese odluku koja će biti validna sve do onog momenta dok se ne postigne opšti kolektivni ugovor.

Govoreći o povećanju plata i penzija, Savanović je poručio da nije realno očekivati povećanje jer su ovo "teška i složena vremena".

"Najvjerovatnije će pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom koji će biti aktuelni poslije izbora ili u narednoj godini, biti dosta rigorozni u smislu određenih restrikcija viška zaposlenih u upravama fondova i javnih preduzeća", naveo je Savanović.

On je dodao da će se akcenat staviti na privatni sektor, te će Vlada učiniti sve da investicije u tom sektoru uzmu maha i da budu pokretač razvoja na ovom prostoru.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti