Akreditovano prvih deset zdravstvenih ustanova u FBiH

15.07.2014. 10:06 / Izvor: Fena
Akreditovano prvih deset zdravstvenih ustanova u FBiH

Proces akreditacije je zasnovan na organizacijskim standardima koji jasno uspostavljaju mjerenje kvaliteta za svaki aspekt pružanja zdravstvenih usluga, obuhvatajući sve odjele i službe zdravstvene ustanove.

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović i direktor Agencije za kvalitet i akreditacije u zdravstvu (AKAZ) u FBiH Ahmed Novo uručili su, jučer u Sarajevu, certifikate predstavnicima prvih deset zdravstvenih ustanova s područja Federacije BiH koje su od Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ) FBiH akreditirane za kvalitet pružanja zdravstvenih usluga.

Odlukom AKAZ-a FBiH akreditirani su Dom zdravlja Gračanica (uključujući 17 timova porodične medicine i centar za mentalno zdravlje) koji je ujedno i prvi dom zdravlja u BiH koji je u potpunosti akreditiran, centri za mentalno zdravlje domova zdravlja Bihać, Tuzla, Srebrenik, Vogošća, Novi Grad - Sarajevo, Vitez i Zenica te porodilišta UKC Tuzla i Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu kao "bolnice prijatelji beba".

Ministar Mesihović istaknuo je da je unapređenje kvaliteta, kroz uspostavu sistema razvoja organizacijskih, tehnoloških i kliničkih standarda koji će biti mjerljivi i na temelju kojih će se objektivno ocjenjivati stepen kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih ustanova jedan od prioriteta reformskih procesa u oblasti zdravstva.

Najavio je da će u okviru "Projekta jačanja zdravstvenog sektora", koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva, u periodu august 2014 -maj 2015. AKAZ realizirati projekt uspostave sistema sigurnosti u timovima porodične medicine na području Kantona Sarajevo. Taj projekt podrazumijeva uspostavu standarda sigurnosti, edukaciju 200 timova porodične medicine u KS te u konačnici i certifikaciju timova.

Direktor AKAZA u FBiH Ahmed Novo kazao je da iza priznanja za akreditirane zdravstvene ustanove stoji dugogodišnji rad i napor zdravstvenih djelatnika tih ustanova i menadžmenta te Agencije koja je morala razviti kriterije, realizirati program obuke za zdravstvene profesionalce i vanjske i unutarnje ocjenjivače te uraditi akreditacijski pregled.

"Akreditacija je rigorozan i zahtjevan proces od kojeg korist treba da imaju svi akteri u sistemu. Pacijenti dobivaju kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, zdravstvene ustanove mogućnost da kontinuirano poboljšavaju kvalitet rada, osoblje priliku da radi u sređenom sistemu, a fondovi zdravstvenog osiguranja sigurnu i objektivnu informaciju na osnovu koje mogu stimulativno da finansiraju te zdravstvene ustanove", kazao je.

Dženana Tanović direktorica Domova zdravlja KS kazala je novinarima da im je akreditacija za kvalitet podstrek ali i obaveza da i dalje kvalitetno rade.

"Dva centra za mentalno zdravlja JU Dom zdravlja KS akreditirana su bezuslovno, što znači da su imali sve što je neophodno da ispoštuju standarde i normative Zakona o akreditacijama.  Akreditacija će nam biti podstrek za bolji i kvalitetniji rad i obaveza da nastavimo s edukacijom, dogradnjom procedura i standarda da bismo je i održali jer je kontrola svake tri godine", kazala je novinarima Tanović.

Akreditacija kao krajnji rezultat dugotrajnog i sistemskog procesa uspostave kvaliteta potvrda je da zdravstvene ustanove odnosno njeni odjeli i službe ispunjavaju optimalne standarde i kriterije sigurnosti i kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga.

Proces akreditacije je zasnovan na organizacijskim standardima koji jasno uspostavljaju mjerenje kvaliteta za svaki aspekt pružanja zdravstvenih usluga, obuhvatajući sve odjele i službe zdravstvene ustanove. Za one koji to postignu, akreditacija je zaslužena nagrada koja demonstrira osoblju i pacijentima da organizacija pruža usluge visokog kvaliteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti