Aktivnosti iz reformske agende odvijaju se po planu

18.11.2015. 08:13 / Izvor: SRNA
Aktivnosti iz reformske agende odvijaju se po planu

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović rekla je u razgovoru sa predstavnicima Svjetske banke u Vašingtonu da se aktivnosti u oblasti javnih finansija, fiskalne konsolidacije i ostalih segmenata Reformske agende za period 2015–2018. godina u RS odvijaju po planu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u razgovoru sa predstavnicima Svjetske banke u Vašingtonu da se aktivnosti u oblasti javnih finansija, fiskalne konsolidacije i ostalih segmenata Reformske agende za period 2015–2018. godina u Republici Srpskoj odvijaju po planu.

Ona je istakla da se u predstojećem periodu očekuje usvajanje još nekoliko značajnih zakona, među kojima su najvažniji zakon o poreskom postupku i zakon o stečaju.

Cvijanovićeva i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija razgovarali su sa direktorom za strategije i operacije Svjetske banke Mariam Šerman, direktorom za zemlje jugoistočne Evrope Elen Goldštajn i šefom kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjanom Proskurjakovom o projektima koji su u toku, kao i aktivnostima koje predstoje na srednjoročnom planu.

Cvijanovićeva je naglasila da se istovremeno sa zakonskim rješenjima radi na smanjenju javne potrošnje i povećanju javnih prihoda, pri čemu su najveća očekivanja od aktivnosti iz seta mjera za suzbijanje sive ekonomije, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Prema njenim riječima, to sve nije dovoljno ukoliko izostane podrška zajedničkih institucija BiH, koje bi u predstojećem periodu trebalo da konkretizuju svoje obaveze iz Reformske agende dogovorene sa ključnim međunarodnim institucijama, Svjetskom bankom, MMF-om i Evropskom komisijom.

U saopštenju se navodi da su predstavnici Svjetske banke pozdravili napore Vlade Republike Srpske, među kojima je i prijedlog za preusmjeravanje sredstava od akciza na duvan i alkohol i njihovu harmonizaciju sa standardima EU, uz napomenu da je paket za podršku reformskim aktivnostima već spreman.

Svjetska banka posebno je zainteresovana za modernizaciju i obnovu putne mreže i reformu zdravstvenog sektora, a pomoć će biti nastavljena kako reforme budu napredovale, istaknuto je na sastanku predstavnika Svjetske banke i delegacije Vlade Republike Srpske i delegacije Vlade Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti