Armin i Amar iz Čelića uspješno tove purane na farmi

23.03.2016. 08:31 / Izvor: Oslobođenje
Armin i Amar iz Čelića uspješno tove purane na farmi

Prošle godine u ovo vrijeme dvojica momaka iz Čelića nisu mogla ni pretpostaviti da će danas imati farmu tovnih purana, a kamoli da će ona i veoma dobro raditi.

Prošle godine u ovo vrijeme dvojica momaka iz Čelića nisu mogla ni pretpostaviti da će danas imati farmu tovnih purana, a kamoli da će ona i veoma dobro raditi.

Naime, Armin Mustafić i Amar Salković tada su imali poslove, sa minimalnom platom, a u međuvremenu su razmišljali koji bi biznis mogli pokrenuti.

TEŽAK POČETAK

- Moj otac ima halu površine 400 kvadrata koja je stajala neiskorištena. Amar i ja smo dugo razmišljali čime bismo se mogli početi baviti i nakon što je ideja o uzgoju pilića otpala, sjetili smo se da potražimo na internetu da li se neko u BiH bavi uzgojem purana. Kada smo vidjeli da nema niko, odlučili smo da mi probamo, ispričao nam je Armin.

Za početak su kupili 270 komada purana i sve su prodali Mesnoj industriji Menprom iz Tuzle. Međutim, kako nam je kazao Amar, nisu odmah znali kome će prodavati. U posao su krenuli samo sa idejom i entuzijazmom, od vlastitih sredstava.

- Digao sam kredit, napustio posao i krenuli smo sa uzgojem purana. Nismo imali ničiju pomoć, sve smo sami napravili i postigli. Moram istaći da smo mi gradska djeca i da tuku nikad uživo nismo vidjeli prije, ali nas to nije spriječilo. Bilo je teško na početku dok smo naučili šta i kako treba raditi, ali smo vremenom upoznali i purane i posao. Nismo imali dogovoren otkup ni od koga, niti smo se bili i sa kim uvezali i znali smo da idemo u neizvjesno. Međutim, dobro je ispalo. Javili smo se Mesnoj industriji Menprom koja nam je izašla u susret i otkupili su sve meso koje smo uzgojili i veoma smo im zahvalni, a saradnja s njima i dalje traje, kazao je Amar.

Iako je početak bio težak, a ni država im nije olakšala makar pri registraciji firme za koju su se, kako su kazali, dosta namučili, obojica ističu kako se sav trud isplatio. Nabavili su elektronske hranilice i pojilice, hladnjaču, a imaju i svoju klaonicu.

- Uzimamo jednomjesečne purane, uzgajamo ih do pet mjeseci i onda ih prodajemo Menpromu, a nešto i domaćinstvima u okolini. Za nas je pozitivno što se malo ko ovim poslom bavi u ovolikoj mjeri kao mi, ako i uzgajaju purane to je u manjim količinama - po deset do dvadeset, a mi već sutra očekujemo novi turnus i tov 400 purana. Nedavno smo podigli i novi kredit od 18.000 KM od kojeg smo nabavili mašine i sprave koje su nam bile potrebne, kazao je Armin.

PAKOVANJE

Armin i Amar sve rade sami, uzgajaju, kolju i prevoze, a plan za narednih nekoliko godina je da počnu sami i pakovati, te prodavati tržnim centrima svoje proizvode. Interes za kupovinu su već pokazali Bingo i Konzum. Međutim, pošto to podrazumijeva veću investiciju, malo će pričekati, dok se ne steknu potrebni uslovi.

- S obzirom na to da u halu može stati 1.200 purana, cilj nam je da napunimo za dvije godine, što će značiti i da smo spremni za neke veće promjene, istakao je Armin.

TOV PURANA

Purani se tove na dva načina: ranim ili takozvanim brojlerskim tovom i kasnim tovom. Rani tov počinje odmah nakon izlijeganja i traje oko 3 mjeseca. U toj starosti purići dostignu težinu od 3,5 kg. To su odlični pečenci sa dosta kvalitetnog i sočnog bijelog mesa. Za 1 kg rasta purići troše u ovakvom tovu oko 3 kg dobre smjese. Tove se na isti način kao i pilići, s tim da se nabavljaju specijalne smjese za puriće, jer se njima postižu mnogo bolji rezultati nego običnom smjesom za brojlere. Naime, smjesa za puriće mora u sebi sadržavati veću količinu bjelančevina, naročito onih životinjskog porijekla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti