Atlant BH i Inox Ajanović: Dovoljno smo kvalitetni i konkurentni

20.05.2016. 22:31 / Izvor: Akta.ba
Atlant BH i Inox Ajanović: Dovoljno smo kvalitetni i konkurentni
OTVORI GALERIJU

Za inspirativne priče o uspjehu kompanija Atlant BH i Inox Ajanović na Business Cafeu u Tešnju tražila se stolica više.

U Tešnju je danas u okviru Sajma privrede Tešanj 2016. održan Business Cafe, gdje su poduzetnici Dženan Ajanović, vlasnik Inox Ajanović i Damir Ibrišimović direktor "Atlanta BH", podijelili svoje priče o uspjehu u svijetu poslovanja u cilju podsticanja pozitivne poslovne klime u BiH. 

Prvi čovjek Atlanta BH ispričao je prisutnim kako je njegova softwarska kompanija nastala kao hobi bez namjere da osnuju firmu, a kasnije izrasla u jednu uspješnu priču.

Priča kako je sve krenulo iz jednog studentskog stana u kojem su se okupili, a jedna od prvih web stranica koju su uradili je za kompaniju Bosnalijek. 2001.godine su napravili  portal za Grad Sarajevo zajedno sa online mapom grada. Tu mapu je pronašla kompanija iz Washingtona, te su ih unajmili da urade mape za 250 gradova u Americi, a surađivali su i sa Nokijom.

Više puta su propadali, ali svaki put ustali i nastavili.

"Sjećam se situacije kad smo sjedili na klupi na Ciglanama i razgovarali da zatvorimo kompaniju, ali posudili smo novac od roditelja i nastavili. To je već bilo drugo ili treće propadanje",  kaže Ibrišimović.

Ibrišimović i njegov prijatelj Milad nisu čekali pomoć države, sami su se otisnuli u poduzetničke vode, te danas Atlant BH ima ured i u Australiji.

Drugi zanimljivi govornik Business Cafe u Tešnju bio je predstavnik tešanjskih poduzetnika, Dženan Ajanović. Ovaj mladi uspješni poduzetnik  vodi kompaniju koja se bavi proizvodnjom inoxa i proizvoda od inoxa.

Priča kako je zanat naučio u Njemačkoj, a kada su se stekli uvjeti da se može vratiti u BiH, zahvaljujući ušteđevini koju je imao kupio je alat s namjerom da osnuje svoj biznis.

"Premišljao sam se da li da odem na Floridu, ostanem u Njemačkoj ili se vratim u BiH. Vratio sam se u BiH, osnovao samostalnu zanatsku radnju. Nije me bilo stid da pravim od najsitnijih stvari od inoxa – špatulice i kalupe za torte, dok nisam došao do velikih projekata nakon nekoliko godina. Nakon 16 godina imamo 85 radnika. Plan je da se za 2-3 godine razvijemo do broja od 200 radnika", kazao je Ajanović prisjećajući se da je i u njegovom slučaju jedan od prvih velikih projekata bio upravo za Bosnalijek.

Nedavno su otvorili novu firmu sa holandskim partnerom, te će ta nova kompanija u naredna dva mjeseca uposliti još 40 radnika. Udio izvoza ove kompanije je 95 posto,a i preostalih 5 posto koje se plasira bh.partnerima također na koncu završi na inostranom tržištu.

I u njegovom slučaju bilo je padova, naročito 2008.godine, ali nisu odustali.

"Sistem obrazovanja nam ne ide u prilog i svakog radnika posebno moramo obučiti. Mnogi odlaze iz BiH. Konkrento iz naše firme su otišla 3 radnika vani, ali mene nigdje sunce ne grije bolje nego u mojoj BiH. Upravo zato, cilj mi je da postignem nivo plata u našoj općini kako nam ljudi ne bi odlazili", rekao je Ajanović.

Samo prije dva dana Business Cafe je po dvanaesti put održan i u Sarajevu gdje su priče o uspjehu predstavili Senada Selimović direktorica Maguba shoes iz Turbeta te Damir Faruk Saračević iz kompanije Mistral.

Ovaj Business Cafe je organiziran zahvaljujući saradnji Općine Tešanj, Udruženja privrednika u Tešnju, USAID – Sida GOLD projekta i agencije Global Market Solutions koja je i vlasnik licence za Business Cafe u BiH.

Na eventu je prisustvovao približno 100 zainteresiranih poduzetnika, te prostor nije mogao da primi sve zainteresirane.

Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika Biznis Centar Jelah Tešanj  ovom priliko je poručio mladima: "Idite na zapad turistički u posjetu, rodbini, po nove tehnologije, vratite e u BiH i radite kao da ste u Njemačkoj.“

Amra Hašimbegović, direktorica agencija GMS kazala je za poslovni portal Akta.ba kako joj je drago što je dobila poziv da Business Cafe organizuje u Tešnju i što su prepoznali kvalitet jednog ovakvog poslovnog eventa.

"Nema načina da gradimo državu ukoliko ne razvijamo poduzetničku klimu", kazala je Hašimbegović, te dodala kao se ove priče trebaju širiti.

Business Cafe sa događajima nastavlja na jesen. Direktorica Hašimbegović je najavila održavanje Business Cafea u Banjoj Luci i Mostaru.

E.Ko.

.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti