Austrijske firme traže priliku za nova ulaganja u prometnu infrastrukturu

08.06.2017. 10:44 / Izvor: Akta.ba
Austrijske firme traže priliku za nova ulaganja u prometnu infrastrukturu
OTVORI GALERIJU

Manifestaciju je otvorio Philippe Kupfer koji se zahvalio na interesu za uspostavu kontakta sa austrijskim kompanijama.

Kakva tehnološka rješenja, proizvode i usluge nude kompanije iz Austrije, te da li nas u predstojećem periodu očekuje novi investicioni ciklus u prometnu infrastrukturu, opremu, komunikacije i nova tehnološka rješenja, imat će priliku da saznaju učesnici konferencije Austria Showcase "Promet i komunikacije" koju je danas u Sarajevu organizovao Ured Trgovinskog savjetnika Ambasade Austrije.

Manifestaciju je otvorio Philippe Kupfer, Trgovinski savjetnik austrijske ambasade koji se zahvalio na interesu za uspostavu kontakta sa austrijskim kompanijama i austrijskom privredom u cjelini.

"Austrijski sektor prometa i komunikacija jedan je od najrazvijenijih u Evropi. Austrija posjeduje dugogodišnje iskustvo, te danas vrijedi za jednu od vodećih zemalja u proizvodnji i rješenjima koje se nude u oblasti infrastrukture, saobraćajne infrastrukture i komunikacionim tehnologijama. Tendencije i za naredni period vidimo pozitivno kako u bilateralnim trgovinskim odnosima, tako i u investicijama, te očekujemo da će i pokazatelji za 2017. ubilježiti porast investicija kao i trgovinske razmjene", kazao je Kupfer.

Također, istakao da u BiH stoje u fokusu brojni važni projekti u sektoru infrastukture, te da osim u tom sektoru Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal u sektoru prometa i naravno komunikacija.

"Uvjeren sam da kombinacijom obostranih prednosti i uz pomoć visokotehnoloških proizvoda i rješenja u ovim oblastima, možemo doprinjeti u ukupnom razvoju bosanskohercegovačke saobraćajne infrastrukture na obostrano zadovoljstvo", istakao je on.

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko poželio je dobrodošlicu austrijskim kompanijama i upoznao ih sa informacijama o komunikacijskoj infrastrukturi u našoj zemlji.

Naveo je da je BiH u protekloj godini uradila mnogo posla u vezi s transportnom i komunikacijskom infrastrukturom, više nego u proteklih sedam godina.

Između ostalog izdvojio je usvajanje Okvirne transportne strategije u BiH za period od 2016. do 2030. godine bez koje nije bilo moguće aplicirati za sredstva transportne infrastrukture.

"Odmah nakon toga otvorili smo radove na mostu Svilaj, radove u Bratuncu, namjera nam je da u skorije vrijeme otvorimo radove u Gradišci i da je povežemo s Koridorom Vc", rekao je Jusko.

Austrijskim firmama je poručio da je uvjeren da svaka kompanija može naći svoj dio posla u Bosni i Hercegovini i da će na osnovu prezentiranih projekata uspjeti da izgrade strategiju investiranja prema našoj zemlji.

"Naš strateški prioritet je Koridor Vc od kojeg je 240 km ostalo nezavršeno. Vjerujem da će kolege iz entitetskih vlasti što prije pokrenuti internacionalne tendere gdje ćete imati priliku da aplicirate i uđete u projekte koji su vezani za taj Koridor”, poručio je Jusko, dodajući da je veoma bitno da transportni i infrastrukturalni projekti što prije budu u izgradnji jer je turizam u BiH porastao za oko 40% u protekle dvije godine i bez jake transportne infrastrukture počet će da dolazi u stagnaciju.

Naglasio je da se kao državni ministar ponekad osjeća ''hendikepirano'' što ne može sa svojim timom ljudi pokrenuti te tendere te da je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH napravilo sve preduvjete da entitetski nivoi mogu krenuti u razvoj transportne komunikacijske infrastrukture.

"U potpunosti se stavljamo na raspolaganje da možete doći u naše ministarstvo, uz posredstvo austrijske ambasade, da razgovaramo, da vam budemo posrednici u svakom od vaših projekata", istakao je Jusko.

U nastavku konferencije svoje projekte će predstaviti kompanije iz Austrije i Bosne i Hercegovine, kao i bosanskohercegovačka javna preduzeća i međunarodne finansijske institucije.

Radi se o kompanijama koje su međunarodno uspješne, poznate po vrhunskom kvalitetu u proizvodnji aviona, komponenti za avijaciju, uspinjača, liftova, sistema za rukovanje, signalizaciju i drugih sistema za kontrolu saobraćaja i željezničkih kompozicija - uz stručnost u oblasti prijevoza. Svi proizvodi i rješenja spadaju u domen visoke tehnologije, orijentisane prema potrebama kupaca i njihovim zadovoljstvu kao krajnjim korisnicima.

Također, tokom Austria Business Circlea predviđen je i networking, te bilateralni susreti sa austrijskim kompanijama i individualni b2b razgovori.

U BiH registrovano više od 200 austrijskih kompanija

Od sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine pa sve do danas, privreda Austrije u Bosni i Hercegovini je izvrsno zastupljena. Austrija i njene kompanije, nisu samo najveći investitor sa preko KM 2,5 milijardi, već su i jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. U Bosni i Hercegovini registrovano je više od 200 austrijskih kompanija dok povremeno i na različitim poslovnim projektima, djeluje više od 400 njih.

Trgovinska razmjena u 2016 godini iznosila je 834.827.809,00 eura. Austrija je u 2016. godini uvezla roba i usluga u visini od 480.941.362,00 eura iz Bosne i Hercegovine ili 4,3% više u odnosu na 2015. godinu. Bosna i Hercegovina uvezla je iz Austrije roba i usluga u vrijednosti od  353.886.447,00 eura ili 5,3% više u odnosu na prethodnu godinu. Bosna i Hercegovina je sa Republikom Austrijom imala i 2016. pozitivan trgovinski bilans ili suficit u iznosu od 127 miliona eura.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti