Banja Luka planira uvođenje one-stop shop servisa

13.02.2017. 15:14 / Izvor: Akta.ba
Banja Luka planira uvođenje one-stop shop servisa

Grad Banja Luka i Grupacija Svjetske banke zajednički rade na regulatornoj reformi administrativnih procedura.

Grad Banja Luka i Grupacija Svjetske banke zajednički rade na regulatornoj reformi administrativnih procedura u nadležnosti Grada, privlačenju investitora i stvaranju boljih uslova za investiranje, u sklopu projekta "Life“, kojeg finansira Ambasada Velike Britanije.

To je bila i glavna tema današnjeg razgovora gradonačelnika Banje Luke, Igora Radojičića i ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Edvarda Fergusona.

Gradonačelnik Radojičić je podsjetio da je ugovor o pristupanju projektu "Life“ potpisao krajem prošle godine sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), te da njihov konsultantski tim već od 15. januara radi sa gradskom administracijom na preporukama kako poboljšati poslovno okruženje.

"Ono što smo identifikovali kao prioritet, odnosi se na izdavanje građevinskih dozvola i osnovna ideja do koje želimo da dođemo u finalu jeste ono što se zove one stop shop. Naša ideja je da, u svakom slučaju, iz ovog procesa izađemo sa pojednostavljenjem procedura, pa i uz mogućnost ukidanja nepotrebnih taksi i određenih pojeftinjenja. Takođe želimo bolje poslovno okruženje, jeftinije, transparentije i efikasnije", kazao je Radojičić, koji je zahvalio Britanskoj ambasadi na podršci koju je do sada iskazala putem ovog projekta.

Ambasador Ferguson je kazao da je Ambasada željela da pomogne administraciji Grada Banja Luka, ali i da rade sa drugim nivoima vlasti u BiH - da se poboljša poslovno okruženje i na taj način omogući i olakša privrednicima i kompanijama da se lakše registruju i otvaraju nova radna mjesta. Kako je istakao - glavni cilj projekta „Life“ je da se u narednih godinu dana pokuša doći do značajnih smanjenja cijena poslovanja za kompanije, npr. smanjenja cijena za registraciju za deset odsto, smanjenje vremena koje je potrebno za dozvolu za rad oko 20 odsto.

Gradonačelnik Radojičić i ambasador Ferguson danas su razgovarali i o čitavom setu drugih pitanja koja se tiču poslovnog okruženja, prije svega o IT sektoru, razvoju industrijskih zona, te o zemljišno-knjižnoj evidenciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti