Banjalučani dali lajk za pametnu upotrebu energije

22.07.2017. 10:17 / Izvor: Fena
Banjalučani dali lajk za pametnu upotrebu energije

Kroz „Virtual Reality” – VR igru, Banjalučani su imali priliku zakoračiti u virtualni svijet i na potpuno drugačiji način naučiti nešto novo o energetskoj efikasnosti.

Profesor Atom, zaštitno lice kampanje "Lajk za pametnu energiju”, upriličio je na Trgu Krajine u Banjoj Luci  druženje za cijelu porodicu, s ciljem promocije efikasnije upotrebe energije u svakodnevnom životu.

Na ovaj način se želi ukazati građanima na značaj energetske efikasnosti, zaštite okoliša i pametnije upotrebe energije i prirodnih resursa.

Kroz "Virtual Reality” – VR igru, Banjalučani su imali priliku zakoračiti u virtualni svijet i na potpuno drugačiji način naučiti nešto novo o energetskoj efikasnosti.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a Srđan Todorović je kazao da efikasnija upotreba energije i korištenje obnovljivih izvora energije važne su komponente za ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, te kvalitetniju i sigurniju budućnost svih nas, kao i budućih generacija.

"Veoma je važno da se svi pojedinci, javne ustanove i organizacije, na lokalnom i državnom nivou, uključe kako bi se zajedničkim djelovanjem stvorili povoljniji uslovi za postizanje održivog razvoja i unapređenja kvalitete života stanovništva u Bosni i Hercegovini", izjavio je Todorović.

Serija edukativno-zabavnih događaja „Lajk za pametnu energiju” se u narednom periodu nastavlja u Bihaću, Bijeljini, Tuzli, Zenici, Doboju, Mostaru i Trebinju.

Kampanja "Lajk za pametnu energiju” se sprovodi u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj" koji u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, te u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima i drugim partnerima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti