Banjaluka ima mogućnost da postane softverski grad

21.09.2016. 15:08 / Izvor: SRNA
Banjaluka ima mogućnost da postane softverski grad

Gverić je rekao da su ovdašnja IKT preduzeća i startapi sposobni da već nakon godinu i po samostalno izađu na tržište.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je  na okruglom stolu "Banjaluka - softver city - 2021" da ovaj grad ima realne šanse da već 2021. godine postane softverski grad.

Komić je na skupu u Inovacionom centru rekao da za formiranje IT kompanija postoje šanse u institucionalnom, zakonodavnom i svakom drugom pogledu.

"To znači da je Vlada Srpske zajedno sa Ministarstvom nauke i tehnologije prepoznala snagu IT sektora. Mi smo formirali Agenciju za informaciono društvo i `SARNET`, a u međuvremenu je formiran i Inovacioni centar Banjaluka, kao i jedini Majkrosoft inovacioni centar u BiH", naveo je Komić.

On je izrazio nadu da će se u naredne četiri godine uspjeti u ovim namjerama, iako postoje problemi u smislu broja i dostupnosti IT stručnjaka, što je nedostatak u cijelom regionu.

"Zato u pogledu edukacije moramo da uložimo dodatne napore", istakao je Komić i dodao da će okrugli sto pomoći u definisanju smjernica za novu "Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Srpske 2017-2021."

Direktor Agencije za informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević kaže da su informaciono-komunikacione tehnologije /IKT/ jedna od glavnih poluga razvoja Srpske u budućnosti.

"Želimo da na ovom skupu vidimo šta država i grad mogu da urade kako bi stvorili pretpostavke da Banjaluka dobije epitet softverskog grada 2021. godine. Mi smo kao agencija napravili značajne korake u tom pravcu, a Srpska je jedini nivo vlasti u BiH koji trenutno ima modernu i evropsku legislativu u tom smislu", naglasio je Rajčević.

On je dodao da Banjaluka na ovom planu ima povoljan geografski i geostrateški položaj s obzirom da se nalazi samo sedamdesetak kilometara od granice sa EU.

"Jedan od ciljeva je da se pomogne mladim kreativcima i privrednicima da se preorjenitišu na izradu i razvoj softverskih aplikacija za izvoz na tržište EU i za domaće tržište jer je IKT jedna od oblasti u kojoj Srpska može biti konkurentna razvijenijim društvima", poručio je Rajčević.

Direktor Inovacionog centra /IC/ Banjaluka Drago Gverić rekao je da su ovdašnja IKT preduzeća i startapi sposobni da već nakon godinu i po samostalno izađu na tržište bez pomoći i podrške poslovnog inkubatora.

On je najavio da će IC Banjaluka zbog nedostatka radne snage u IT sektoru početi edukaciju, kako bi prilagodili mlade potrebama tržišta rada.

Skupu su prisustvovali predstavnici 15 firmi koje rade na proizvodnji softvera i IT usluga, te narodni poslanik Igor Radojičić.

Okrugli sto je organizovao IC Banjaluka uz podršku resornog ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti