Bevanda: Nisam za promjenu stope PDV-a, imamo najmanji PDV u regiji

10.02.2017. 10:42 / Izvor: Akta.ba
Bevanda: Nisam za promjenu stope PDV-a, imamo najmanji PDV u regiji

Za promjenu kaže nije iz razloga jer možemo doći u situaciju da narušimo krhki sistem, koji odlično funkcionira.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH, guverner BiH u Međunarodnom monetarnom fondu, kazao je jučer na prvom Ekonomskom forumu u Sarajevu kako nije za promjenu stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) koja iznosi 17 posto.

Za promjenu kaže nije iz razloga jer možemo doći u situaciju da narušimo krhki sistem, koji odlično funkcionira, a koji je bio pod velikim političkim pritiscima.

Smatra kako treba ustabiliti globalna ekonomska kretanja u BiH i onda pažljivo tome pristupiti.

"Jednokratni potezi zbog populizma i sviđanja nekome mogu donijeti samo loše efekte. Stalno se ponavlja priča o tome da li treba povećati stopu PDV-a, pa da više sredstava ide socijalnim kategorijama. Smaram kako bi trebalo prvo definisati  ko je uopće u socijalnoj potrebi, pojačati finansijsku disciplinu", kazao je Bevanda, napominjući kako je visina stope PDV- a koji imamo najmanja stopu PDV-a u regiji, možda i u svijetu.

Ovo smara samo može biti plus sa aspekta privrede i svega ostalog.

"Potrebno je da kada se prikupi novac, pametnom ga politikom kroz sve nivoe vlasti dijeliti socijalnim kategorijam", smatra Bevanda.

Bevanda je govorio i o akcizama, te kazao kako su akcize nešto što je zamagljeno sa svih strana. Povod za povećanje kaže je bio dogovor entitetskih vlada i na osnovu njega Upravni odbor je hitno reagirao i donio odluke koje su išle na Vijeće ministara.

"Došlo je do određenih korekcija, kao što je da je on ograničen na naftu i naftne derivate, i takav zakon je proslijeđen, ali nije prošao u parlamentu. Često se govori da će se ubrani novac iskoristiti za izgradnju autoputeva, a to nije točno. To je kolateral za već ugovorene kreditne aranžmane i koji su u procesu ugovaranja. Imamo situaciju da su se svi kreditori zaustavili i nisu dozvolili efektivnost kredita, jer kapaciteti javnih poduzeća za autoceste ne mogu podnijeti, kao krajnji korisnici, ta kreditna zaduženja. To se vidi na terenu, jer skoro pa ništa nije urađeno na tom planu. Nema nam efektivnosti kredita do ispunjenja tog uvjeta", istaknu je Bevanda.

Na kraju svog  obrazloženja Bevanda je naglasio kako smatra da je Uprava za indirektno oporezivanje najbolji projekat u BiH, jer zahvaljujući tom zajedničkom računu moguće je da svi nivoi vlasti funkcionišu.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti