Bez podsticaja nema proizvodnje: Seljaci gledaju nebo i Vladu RS-a

10.01.2017. 13:26 / Izvor: Oslobođenje
Bez podsticaja nema proizvodnje: Seljaci gledaju nebo i Vladu RS-a

Voćari se nadaju da će izdržati do maja, kada bi trebale da stignu prve voćke iz nove proizvodnje ukoliko je uopšte bude.

Podsticaji svim poljoprivrednicima u Republici Srpskoj će biti isplaćeni do kraja januara, ali Vlada RS-a nije odobrila povećanje iznosa namijenjenog za ove svrhe u ovoj godini. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a i proizvođač mlijeka Vladimir Usorac rekao je za Oslobođenje da vjeruje da će 2016. godina biti "očišćena" jer je takva obećanja dobio i od premijerke Željke Cvijanović, a i od resornog ministarstva.

ULAGANJA I INVESTICIJE

U ovoj godini ćemo tražiti da se redovna isplata podsticaja unese u Pravilnikkoji reguliše ovu tematiku. To će pomoći jer ako se stavi na papir i unese u Pravilnik, imamo osnov da nekog i tužimo, rekao je Usorac.

Dodaje da će poljoprivrednici insistirati na tome jer drugačije ne može. Kako nisu dobili traženih 80 miliona maraka za podsticaje u ovoj godini, uputiće apelaciju Ustavnom sudu RS a da se i ta institucija pozabavi ovim problemom.

Usorac smatra da stupanje na snagu izmijenjenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH u EU neće donijeti previše promjena jer su navikli da budu pod pritiskom strane robe iz zemalja Unije.

"Cijene su pale i niže ne mogu ići. Pitanje je kada će Evropskoj uniji dozlogrditi da daje jednokratne pomoći i velike podsticaje svojim poljoprivrednicima jer to dovodi do pada cijena ispod granice isplativosti", istakao je Usorac.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović smatra da isplata podsticaja za prošlu godinu neće značajno promijeniti situaciju u ovoj oblasti. Kaže da podsticaji neće biti veliki jer su vremenski uslovi i slabe berbe doveli do toga da nisu imali proizvodnju voća.

"Nismo imali ni kapitalnih ulaganja ili investicija u ovu oblast. Nekih 30 do 40 posto voćara je imalo malo bolju proizvodnju i uslove i njima će to značiti puno. Bez tih podsticajnih mjera teško će i oni pokrenuti proizvodnju", rekao je Dojčinović za Oslobođenje.

Većim problemom smatra činjenicu da je na 3.800 hektara voćnjaka u RSu prošle godine, zbog loših vremenskih uslova, nastala šteta od oko 20 miliona maraka. Kako sami ne mogu riješiti ovaj problem, zatražili su pomoć resornog ministarstva. Pomoć bi bila namijenjena isplati dijela duga za hemijska sredstva. Tu stavku je Vlada uvrstila u budžet i voćari očekuju da će i to biti isplaćeno do kraja ovog mjeseca.

"Voćari koji nisu imali proizvodnjuprošle godine, ukoliko to ne dobiju, neće moći ni ove ništa da urade", smatra Dojčinović.

IZMJENE SSP-a

Dojčinović je iznio i podatak da sve više voćara diže ruke od ovog posla, a biće ih i više jer preduzeća koja proizvode hemijska sredstva za zaštitu voća ove godine neće dati proizvode onim voćarima koji ne izmire bar dio duga. Dojčinović je rekao da se nada da će biti prihvaćen njihov prijedlog da ta sredstva budu 2.000 maraka po hektaru, ali ne očekuje da će toliko i dobiti. O nadoknadi štete neće ni da razmišljaju jer je to nemoguće. Najvećom nesrećom i zlom Dojčinović je nazvao izmjene SSP-a, koje treba da stupe na snagu.

"Sa ograničenim tržištem imamo problema, a tek će ih biti kada se granice otvore za njihove proizvode. Zna se da naši proizvodi ne mogu u EU, nego samo u Rusku Federaciju", rekao je Dojčinović.

Dodaje da se izvoz u Rusiju, nakon nedavne zabrane, ponovo pokrenuo i da su obnovljene veze sa starim kupcima. Međutim, voćari iz RSa imaju malo robe te isporučuju manje količine kako bi što duže zadržali tržište. Kaže daje nekad dnevno išlo i po deset šlepera za Rusiju, a sada su sretni kada imaju dva.

Dojčinović i ostali voćari se nadaju da će izdržati do maja, kada bi trebale da stignu prve voćke iz nove proizvodnje ukoliko je uopšte bude.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti