Bez usaglašavanja na svim nivoima vlasti nema investicija u energetiku

26.04.2016. 13:51 / Izvor: Akta.ba
Bez usaglašavanja na svim nivoima vlasti nema investicija u energetiku

Na energetskom putu Bosne i Hercegovine smatraju stručnjaci najbitniji je strateški okvir koji Bosna i Hercegovina prati i uklapa se u Evropsku strategiju energetskog sektora.

Na energetskom putu Bosne i Hercegovine smatraju stručnjaci najbitniji je strateški okvir koji Bosna i Hercegovina prati i uklapa se u Evropsku strategiju energetskog sektora.

Međutim kao jedna od činjenica koja stoji na ovom putu jeste Akcioni plan za energetsku efikasnost u BiH (NEEAP) koji još uvijek nije usvojen, te je samim tim na snazi otvoreni slučaj Energetske zajednice protiv Bosne i Hercegovine zbog neispunjavanja zahtjeva Direktive 2006/31/EC o efikasnosti krajnjeg korištenja energije i energetskim uslugama.

S obzirom na navedeno, Stručnjaci okupljeni na Drugom energetskom samitu u Neumu prošle sedmice pojasnili su kako je veći dio procesa utvrđen. Naime, Republika Srpska je još 2013. godine usvojila Akcioni plan energetske efikasnosti, dok se u Federaciji još uvijek čeka na usvajanje Akcionog plana, prvenstveno zbog nepostojanja jasnih odredbi koje treba da se definišu Zakon o energetskoj efikasnosti, a koji se nalazi u proceduri usvajanja.

Nakon utvrđivanja energetskih akcionih planova pristupit će se izradi NEEAP BiH koji predstavlja kompilaciju entitetskih akcionih planova, te uključuje posebne aspekte, mjera energetske efikasnosti koji se odnose na nivo institucija BiH i Brčko Distrikt.

U Neumu je istaknuto kako je već uspostavljena radna grupa koju čine predstavnici resornih ministarstva sa državnog i entitetskog novoa, a koja radi na izradi prijedloga NEEAP BiH koji će biti dostavljen Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Stručnjaci su istakli kako su glavne komponente utvrđivanja  NEEAP-a: definisanje cjelokupnog konteksta NNEAP-a, planiranje ušteda u primarnoj energiji, ciljevi i realizacija ušteda u finalnoj potrošnji energije u krajnjim sektorima, utvrđivanje mehanizama podrške u implementaciji programa energetske efikasnosti, unaprjeđenje organizacionih struktura za implementaciju NAPEE-a.

Peter Duffy, direktor misije USAID u BiH kaže kako je jasno da investitori neće čekati BiH zauvijek, zato je vrijeme da se usvoje zakoni i Akcioni planovi.

Imajući u vidu cjelokupan proces prilagođavanja jedinstvenoj EU strategiji energetskog razvoja i ublažavanja klimatskih promjena, pred BiH postoji zahtjevan period. Mnogo posla u ovom smislu je već kvalitetno urađeno, postoje institucije sistema koje se bave određenim pitanjima iz ove oblasti, mehanizmi za podršku realizaciji programa i investicija se postepeno uvode, regulacija tržišta energijom zauzima svoje mjesto. S druge strane, postoji još niz nedostataka na kojim treba poraditi i uspostaviti djelotvoran sistem upravljanja obnovljivom energijom i energetskom efikasnošću, ali i energetskim sektorom u cjelini. Ovo će u konačnici doprinijeti bržem razvoju ekonomisije u cjelini, te osigurati ublažavanje uticaja razvoja na okoliš i društvena kretanja, te osigurati dobrobit građanima BiH.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kaže kako je do sad učinjeno dosta, ali i malo. Smatra kako su napravljeni pomaci, ali ima još dosta otvorenih pitanja.

"BiH može da ide naprijed. Optimista sam i vjerujem da možemo naći odgovarajuća rješenja", naglasio je Šarović, zaključujući kako je Ministarstvo opredjeljeno da se dođe do strateškog dokumenta koji će BiH otvoriti put prema ključnim energetskim projektima u okviru Evropske unije i platforme za Zapadni Balkan. Bez ovog dokumenta smatra ne možemo imati pristup ključnim fondovima i ne može drugačije.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti