Bez zakona o akcizama nema realizacije dogovorenog u Trstu

23.09.2017. 08:10 / Izvor: SRNA
Bez zakona o akcizama nema realizacije dogovorenog u Trstu

Bez usvajanja zakona o akcizama do kraja septembra infrastrukturni projekti koji su dogovoreni u Trstu neće krenuti i to će biti još jedna propuštena šansa za BiH.

Bez usvajanja zakona o akcizama do kraja septembra infrastrukturni projekti koji su dogovoreni u Trstu neće krenuti i to će biti još jedna propuštena šansa za BiH, saopšteno je Srni iz kabineta evropskog komesara za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johanesa Hana.

"EU pozdravlja potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici, koje je obavljeno u ponedjeljak, ali to je samo prvi korak", rečeno je Srni u vezi sa informacijom da će BiH, ako do kraja ovog mjeseca ne budu usvojen zakon o akcizama, izgubiti gotovo 500 miliona KM od EU. Iz kabineta evropskog komesara napominju da je u pitanju značajan paket bespovratnih sredstava i zajmova, kako bi se omogućile neophodne investicije za infrastrukturu zemlje, a njime je sada obuhvaćeno stotine miliona eura.

"Pozivamo lidere u BiH da preduzmu sve što je potrebno kako bi osigurali da se paket zakona o akcizama usvoji, kako bi ovi projekti mogli početi", rečeno je iz kabineta komesara Hana.

Konektiviti paket, koji je najavljen u Trstu uključuje četiri projekta, koja je BiH podnijela za ukupni grant vrijedan 46 miliona evra, što uključuje izgradnju tri dionice koridora "Vc" - dionice Ponirak-Vrača i Zenica tunel-Donja Gračanica u Federaciji BiH, te dionica Johovac-Rudanka u Republici Srpskoj kao i projekat Luke Brčko, ističu iz EU. Osim što su poboljšane domaće i međunarodne transportne veze BiH ovi projekti, navedeno je iz kabineta komesara za proširenje, nude rijetku priliku za stvaranje radnih mjesta, privlačenje novih investitora, osnaživanje ekonomskog rasta i poboljšanje života svih građana.

"Ovu priliku ne treba propustiti. Kao što je komesar Han naglasio u pismu predsjedavajućem /Savjeta ministara Denisu/ Zvizdiću, podrška Evropske komisije za sva četiri projekta će biti ostvarena čim se riješe preostala pitanja, koja se tiču potrebnog fiskalnog prostora, što uključuje usvajanje zakona o akcizama", navedeno je u odgovoru Srni iz kabineta evropskog komesara.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti