BHAS: Što prije započeti s pripremama za poljoprivredni popis

21.03.2017. 12:59 / Izvor: Fena
BHAS: Što prije započeti s pripremama za poljoprivredni popis

Sve tri statističke institucije u BiH slažu se da je popis poljoprivrede izuzetno važan projekt i stavljaju ga u vrh svojih prioritetnih aktivnosti.

Bosna i Hercegovina  bi, u skladu s EU regulativom o poljoprivrednim popisima, trebala implementirati poljoprivredni popis 2020./21. godine kada je planirano da se uradi i u zemljama EU (popisi poljoprivrede provode se svakih deset godina) - navode iz Agencije za statistiku BiH (BHAS).

"U skladu s tim treba početi što prije s pripremama za koje je preduslov donošenje zakona o popisu poljoprivrede u BiH. Posljednji cjeloviti i samostalni popis poljoprivrede u Bosni i Hercegovini proveden je, u okviru poljoprivrednog popisa Jugoslavije 1960. godine", kazali su Feni u Agenciji za statistiku BiH.

Sve tri statističke institucije u Bosni i Hercegovini slažu se da je popis poljoprivrede izuzetno važan projekt i stavljaju ga u vrh svojih prioritetnih aktivnosti.

"Zbog toga su rukovodioci Agencije za statistiku BiH i entitetskih zavoda za statistiku intenzivirali razgovore o tom projektu sa ciljem da se pronađe rješenje za njegovu pripremu i realizaciju. Popis poljoprivrede mora biti implementiran po jedinstvenoj metodologiji usklađenoj s međunarodnim statističkim standardima vezanim za popise poljoprivrede", ističu iz ove agencije.

Prošle godine je, na osnovu podataka iz popisa stanovništva iz 2013. godine, dobivenih iz seta pitanja iz poljoprivrede unutar obrasca P-2, sačinjen Adresar poljoprivrednih gazdinstva (oko 360.000) sa svim identifikacionim i poljoprivrednim varijablama, što predstavlja okvir za poseban popis poljoprivrede i otpočinjanje redovnih istraživanja u oblasti godišnjih statistika usjeva i statistike stočarstva na bazi uzorka.

"Planirane aktivnosti u vezi  s pripremama Zakona o popisu poljoprivrede nisu još realizovane,  pa samim tim ni aktivnosti vezane za pripremu popisa poljoprivrede. Razlog tome je što nema zajedničkog stava statističkih institucija u BiH u vezi s jedinstvenim zakonskim okvirom, o čemu je Agencija tokom 2016. redovno izvještavala relevantne institucije. Tako je zaustavljen proces priprema za popis poljoprivrede, a Evropska komisija je otkazala projekt vezan za pripreme za popis poljoprivrede iz IPA 2012", navode iz Agencije za statistiku.

Agencija je mišljenja da se popis poljoprivrede u BiH (kao najvažnije i veoma skupo i kompleksno istraživanje) ne može provesti bez donošenja zakona o popisu poljoprivrede na nivou BiH u kojem se, između ostalog, definišu datum popisa, organizacija i osiguranje sredstava, kao što je praksa u susjednim zemljama i zemljama EU.

Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku FBiH smatraju da je zakon na nivou BiH neophodan, dok je Republički zavod za statistiku RS-a stava da zakon na nivou BiH nije potreban. I pored uključenja predstavnika Evropske komisije i Eurostata kroz Pododbor za poljoprivredu i Pododbor za ekonomska pitanja i statistiku, zajednički stav u vezi sa zakonodavnom regulativom kojom bi se proveo taj popis u BiH još nije postignut.

"Zbog toga statističke institucije u BiH intenzivno rade na rješenju ovog važnog pitanja sa ciljem da se popis poljoprivrede u BiH provede 2020./21. godine", ističu iz Agencije za statistiku BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti