BiH dobiva državnu burzu za električnu energiju, potrošači jeftiniju struju

18.01.2017. 10:34 / Izvor: Večernji List
BiH dobiva državnu burzu za električnu energiju, potrošači jeftiniju struju

Rad i uspostava burze el. energije moraju biti definirani na državnoj razini, što je jedna od odredbi iz ugovora o Energetskoj zajednici.

Zbog obećanja koje su dale, između ostalog, i službenom Bruxellesu, vlasti u BiH za nekoliko mjeseci moraju zakonski i operativno provesti utemeljenje burze električne energije, središnjeg tijela gdje se susreću prodavatelji i kupci električne energije.

Energetska zajednica

Rad i uspostava burze električne energije moraju biti definirani samo na državnoj razini, što je jedna od odredbi iz ugovora o Energetskoj zajednici, odnosno usklađivanja pravnih akata sa zakonodavstvom Europske unije. Spomenimo da su dvije elektroprivrede iz Federacije BiH (Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZ HB) podržale uspostavu burze.

Kad i ako burza za električnu energiju u BiH profunkcionira, od njezina rada imat će koristi i krajnji potrošači jer će se kupnja električne energije odvijati po onim uvjetima koje tržište dirigira, što znači da bi u takvoj "utakmici" cijena struje bila niža. Kao i u susjednoj Hrvatskoj, članovi burze mogu biti svi tržišni sudionici koji imaju pravo trgovati na području te države, a u ovom slučaju BiH.

Trgovanje na kratkoročnom tržištu provodi se kroz središnju dražbu koja se održava nakon isteka roka za podnošenje naloga, a za izračun tržišne cijene koristi se pravilo jedinstvene cijene.

Prema tom pravilu, cijena se određuje temeljem svih naloga za kupnju i prodaju koje su zaprimili članovi burze i to na način da se na temelju njih za svaki sat trgovanja formira sumarna krivulja ponude i sumarna krivulja potražnje. Sjecište tih krivulja predstavlja tržišnu cijenu te u svakom satu trgovanja članovi burze čiji su nalozi prihvaćeni trguju električnom energijom po istoj jedinstvenoj cijeni.

Nedavno je direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održao prezentaciju o provođenju ugovora o Energetskoj zajednici u BiH tijekom 2016. On je naglasio kako je pred BiH još uvijek mnogo posla u ovoj oblasti, napominjući kako su prioriteti usvajanje odredbi 3. energetskog paketa na državnoj razini, kao i u zakonima obiju entiteta i Distrikta Brčko, te njihova primjena u praksi.

Veleprodajno tržište

Kao prioritete Kopač je istaknuo organizaciju veleprodajnog tržišta električne energije na razini države, uspostavljanje burze električne energije, pravno razdvajanje funkcija distribucije od opskrbe i proizvodnje, kao i deregulaciju proizvodnje električne

Nedavno je direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održao prezentaciju o provođenju ugovora o Energetskoj zajednici u BiH tijekom 2016. energije.

Spomenimo da se Energetskoj zajednici tijekom 2017. godine pridružuju nove članice poput Gruzije, Bjelorusije i Azerbajdžana: Treba istaknuti kako je Ministarsko vijeće Energetske zajednice jugoistočne Europe prošle godine BiH izreklo neku vrstu sankcija jer nije učinjen napredak u oblasti energetike, prije svega plina.

U međuvremenu su one ukinute, a, prema planu, vlasti u BiH do ožujka 2017. godine moraju donijeti zakon koji će regulirati pitanje distribucije, proizvodnje i prodaje plina na državnoj razini.

Ako ne žele nove sankcije, bh. vlasti u Parlamentarnoj skupštini BiH moraju harmonizirati entitetske zakone s državnima, a rok je lipanj ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti