BiH gubi 50 miliona eura za transportnu infrastrukturu

12.07.2017. 09:21 / Izvor: Federalna.ba
BiH gubi 50 miliona eura za transportnu infrastrukturu

BiH će prvi put pod okriljem Berlinskog procesa kandidovati projekte iz oblasti zaštite životne sredine, jer je usvojena državna strategija iz te oblasti.

BiH neće potpisati ugovor o transportnoj zajednici Zapadnog Balkana zbog uslova iz Republike Srpske. To znači da ostajemo i bez novaca za projekte i gotovo 50 miliona eura. Samit o Zapadnom Balkanu u Trstu je počeo, a ove srijede na njemu učestvuje i naša zemlja, s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem na čelu. Umjesto u transportnu zajednicu, ulazimo u izolaciju.

Za razliku od prošle godine i Pariza, nema dogovora u zadnji čas, bez obzira na kritike iz Brisela. Vlada RS-a saglasna je s ugovorom o transportnoj zajednici, ali pod uslovima. Jedan od njih je da Vijeće ministara BiH usvoji zaključak da u definisanju stavova BiH u okviru Sekretarijata zajedniceučestvuju resorno državno i entitetska ministarstva i da ih zastupaju po sistemu rotacije. Uvođenje sitema rotacije u predstvljanju BIH u međunarodonim ugovorima je neprihvatljivo za Vladu FBiH i Vijeće ministara.

Ugovor je obaveza iz SSP-a i zbog ove situacije BiH ostaje bez 4 projekta i oko 50 miliona eura iz fonda EU za Zapadni Balkan.

A BiH u Trst je krenula ambiciozno s deset projekata, od čega je sedam infrastrukturnih od gotovo 120 miliona eura. Najvredniji je izgradnja trase autoputa od Mostar-Juga do Počitelja.

«Bitno je istaći da su to grant sredstva i nisu uslovljena akcizama i mogu biti usmjerana na izgradnju Koridora Vc», kazao je Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

Sigurno da u Trstu nećemo dobiti novac za oblast energetike jer je energetska strategija povučena s posljednje sjednice Vijeća ministara. RS insistira da Federacija usvoji strategiju, što je ona učinila prije nekoliko dana na sjednici Vlade.

«Nadam se da ćemo u neko skorije vrijeme dobiti prijeko potrebna mišljenja jer će BiH u 2017. ostati bez IPA sredstava u energetici i ostat će bez sredstva za energetiku kroz platformu za Zapadni balkan. Šteta je zaista», naveo je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

BiH će prvi put pod okriljem Berlinskog procesa kandidovati projekte iz oblasti zaštite životne sredine, jer je usvojena državna strategija iz te oblasti. Očekuje se oko 10 miliona eura i podrška snabdijevanju i pitanju otpadnih voda u oba bh. entiteta. Mobilnost radne snage na Zapadnom Balkanu je još jedan projekat BiH od 5, 2 miliona eura. No, on zavisi od stava evropskih institucija jer BiH nikad nije usvojila strategiju zapošljavanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti