BiH kao dio Svjetskog Microsoft Office Specialist takmičenja

14.08.2017. 09:10 / Izvor: Akta.ba

Bosna i Hercegovina je bila dio Svjetskog Microsoft Office Specialist takmičenja održanog u Anaheimu.

Bosna i Hercegovina je bila dio Svjetskog Microsoft Office Specialist takmičenja održanog u Anaheimu, California od 30. jula do 02. augusta. Prethodne godine, 560.000 učenika i studenata, iz 122 zemlje svijeta, demonstirali su svoje napredne vještine iz Microsoft Word®, Excel® i PowerPoint® alata, a samo najbolji od njih stekli su pravo učešća na Svjetskom takmičenju.

Nakon kvalifikacionog Državnog takmičenja u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao jedne u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja i uspješnog rada Fakulteta, Amila Mujkić, najbolje rangirana takmičarka, plasirala se na Svjetsko takmičenje gdje je branila boje naše države i osvojila deseto mjesto.

"Ovo je prvi put da sam učestvovala na takmičenju svjetskog nivoa koje već 16 godina spaja mlade zaljubljenike u IT i nauku. Nisam očekivala ovakav plasman, jer je konkurencija zaista velika. Na takmičenju se pored regularnih bodova, ubraja brzina rada, kao i kreativnost. Jako je interesantno upoznati internacionalne timove i sklopiti dugotrajna prijateljstva sa osobama iz raznih dijelova svijeta", navela je Amila Mujkić, predstavnica Bosne i Hercegovine na takmičenju kojeg mnogi poznaju kao Microsoft Olimpijada.

"Mnogi tinejdžeri ljetne raspuste provode ispred računara, na društvenim mrežama i igrajući igrice. 16-togodišnja Amila Mujkić iz Novog Travnika je ljeto iskoristila drugačije, pripremajući se nekoliko sati dnevno kako bi uspješno prestavljala Bosnu i Hercegovinu na ovom prestižnom takmičenju. Trud se isplatio", izjavila je Amra Kapo, docentica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

"Vjerujem da će Amilin uspjeh biti dodatni motiv, ne samo poslovnim i državnim strukturama, već i njenim srednjoškolskim i fakultetskim kolegicama i kolegama, da iduće godine sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu učestvuju u održavanju drugog po redu Državnog Microsoft Office Specialist takmičenja na kojem će se saznati ko će nas predstavljati na 17. Microsoft Olimpijadi u Orlandu, Florida", istakao je prof. dr Zlatko Lagumdžija, rukovodilac Katedre za Menadžment i informacione tehnologije Ekonomskog fakulteta.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez nesebične podrške organizatora Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te sponzora Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Microsofta BiH, Babić d.o.o Jablanica i CertiAdria, kao i ostalih partnera projekta Klas, ASBIS, Espresso Lab, Redbull.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti