BiH u projektu novog Puta svile za koji Kina izdvaja 124 mlrd. dolara

15.05.2017. 07:44 / Izvor: Akta.ba
BiH u projektu novog Puta svile za koji Kina izdvaja 124 mlrd. dolara

Prvog dana posjete, započeti su i razgovori sa vodećim kineskim kompanijama iz oblasti infrastrukture i energetike.

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šaroviće učestvuje na Forumu na visokom nivou „Jedan pojas, jedan put“, koji se održava u Pekingu.

Na posebno organiziranoj ceremoniji, ministar Šarović je uime Bosne i Hercegovine potpisao sporazum o saradnji sa NR Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture, energetike i turizma.

Potpisivanjem tog sporazuma  BiH je i formalno postala  dio projekta „Jedan pojas, jedan put“ u kome je NR Kina stavila na raspolaganje, za različite projekte, više od 124 milijardi eura.

"U narednim godinama BiH može za svoj razvoj računati, ukoliko ima odgovarajuće projekte, na značajnu podršku kroz tu platformu. U naredni tri godine NR Kina će dodijeliti 10.000 stipendija za školovanje, i  na obuku je spremna da primi 5.000 mladih inžinjera i naučnika", naglasio je tom prilikom ministar Šarović.

Prvog dana posjete, započeti su i razgovori sa vodećim kineskim kompanijama iz oblasti infrastrukture i energetike, a sa velikom kompanijom Wong Fang koja je uspješno u RS gradila termoelektranu Stanari, Šarović je razgovarao o skorom završetku procesa ugovaranja termoelektrane Banovići kao i početka pregovora o izgradnji hidroelektrane Dabar u Republici Srpskoj.

Ministar Šarović je najavio da će ta respektabilna kompanija u junu posjetiti RS na lokaciji Dabar, kako bi sa nadležnim vlastima otpočela zvanične razgovore, te kako bi izvršila procjene vrijednosti i kredibilnosti investicije.

Jučer je ministar Šarović  govorio i na posebnoj sesiji posvećenoj trgovini koju je vodio kineski ministar trgovine Zhong Shan i održao  više bilateralnih susreta, dok su za sutra najavljeni brojni razgovori sa kineskim investitorima i kompanijama.

Cilj je promoviranje jedne od najvećih ekonomsko-političkih inicijativa 21.vijeka, u kojoj je BiH punopravan učesnik i iza koje se krije ogromni program infrastrukturnih ulaganja. Kina je izdvojila 45 milijardi dolara za podršku infrastrukture i trgovine na međunarodnom planu, a BiH je dio cijelog tog projekta.

Kao potvrda efikasne saradnje između BiH i NR Kine, danas  je potpisan  i Memorandum  o razumijevanju, u okviru Inicijative ekonomskog pojasa duž Puta svile i pomorskog puta svile za 21 vijek.

Govoreći na tematskoj sjednici o trgovinskoj povezanosti ministar Šarović je naglasio važnost produbljivanja  trgovinske i ekonomske saradnje u duž Pojasa i Puta, radi neometane i efikasne trgovine, ističući značaj podrške NR Kine kroz lakši pristup ulaganjima i pomoć u izgradnji kapaciteta i infrastrukture.

Tokom boravka u Pekingu, ministar Šarović će sa predstavnicima kineskih kompanija razgovarati i o realizaciji već ugovorenih projekata kao što su Powerchina- Sinohydro, projekt autoputa u R Srpskoj (Glamočani-Mliništa) u dužini  od 62 km, te projekti TE Banovići i TE Tuzla, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na tom, kako kineska štampa ocjenjuje, historijskom skupu,  kojim predsjedava kineski  predsjednik Xi Jiping učestvuje oko 100 delegacija država svijeta, od toga 30 premijera i predsjednika, među kojima i predsjednik Rusije Vladimir Putin, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres te mnogi drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti