BiH uvodi pasoše za bilje

23.08.2016. 12:48 / Izvor: Akta.ba
BiH uvodi pasoše za bilje

Sve ove aktivnosti bi trebale povećati mogućnosti proizvođača da poboljšaju kvalitet svoje proizvodnje i izvoz.

EU želi smanjiti utjecaj poljoprivrede na okoliš. U tom smislu cilj im je smanjenje upotrebe pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji. Zbog toga svaka država članica mora izraditi smjernice za pružanje tehničkih informacija poljoprivrednicima koje bi mogle pomoći u postizanju cilja smanjenja upotrebe pesticida.

Budući da je i naša zemlja na putu ka EU, mora raditi na prilagodbi pravilima EU-a. Kako saznajemo, formirana je radna grupa stručnjaka iz EU i BiH koja je razvila ovu vrstu smjernica za neke od najvažnijih usjeva (kao npr. jabuka, vinova loza, krompir i paradajz). 

Naime, od 2016. godine i bh. poljoprivrednici trebaju početi primjenjivati ovu praksu (tzv. integralnu zaštitu bilja). Pripremaju se također pravila i procedure za upotrebu pesticida kao i kontrolu prskalica.

"Uskoro će započeti ove kontrole kako bi se provjerilo da li se pesticidi koriste na adekvatan način, kao i da li prskalice rade ispravno. Kontrola ostataka u tlu i na biljkama omogućit će da se provjeri da li poljoprivrednici primjenjuju ove prakse niskog utjecaja'', kaže za Akta.ba Eligio Malusa, savjetnik na EU twinning Projektu EU-FITO-BiH, u sklopu kojeg se odvijaju ove aktivnosti. 

U tom smislu, pripremaju i priručnike i vrše obuke za laboratorijsko osoblje kako bi ono proširilo svoje znanje u domenu otkrivanja ostataka u različitim matricama (tlu, vodi i na biljkama), kao i obuke za inspektore o pravilnoj metodologiji uzorkovanja, što je osnova za dobre analitičke rezultate.

Rade također i na informiranju poljoprivrednika i trgovaca o važnosti upotrebe certificiranih biljaka i sjemena, kao i o rizicima vezanim za nove fitosanitarne prijetnje.

"Naprimjer, šumska stabla mogu oštetiti insekti poput kineske strizibube i zvjezdanog neba, ali oni mogu zaraziti i drveće na zelenim površinama u urbanim zonama, izazivajući njihovo nestajanje. Drugi rizici potječu od bakterije Xylelle fastidiose, koja bi mogla uništiti novoosnovanu proizvodnju i razvoj maslina u Hercegovini", navodi on. 

Također, organiziraju sastanke i radionice s uzgajivačima o novom sustavu biljnih pasoša, koji će se uspostaviti i u BiH.

"Biljni pasoš je poseban fitosanitarni dokument (može biti i etiketa na biljkama) kojim se potvrđuje da su bilje ili biljni proizvodi proizvedeni na mjestima proizvodnje pod nadzorom fitosanitarnih inspektora i da se redovno pregledaju s ciljem potvrđivanja odsustva karantenskih štetnih organizama. Biljni pasoš služi za sljedivost biljaka i biljnih proizvoda u prometu kako bi se omogućilo upravljanje mogućim fitosanitarnim rizicima i samim tim očuvalo zdravlje bilja", naveo je on. 

Sve ove aktivnosti bi trebale povećati mogućnosti proizvođača da poboljšaju kvalitet svoje proizvodnje i izvoz, što bi moglo rezultirati u većem ekonomskom povratu, a i u boljoj zaštiti okolišnih blaga u BiH. 

INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO POSTOJI I ZA BILJNE SORTE 

Malusa navodi da rad oplemenjivača omogućava poljoprivrednicima da proizvode bilje s većim prinosima (i da na taj način povećaju svoje prihode). Dodaje da prednost kreiranja novih sorti (proces koji traje već tisućama godina) može praktično dokazati poređenjem prinosa starih i modernih sorti.

"Oplemenjivači mogu razviti biljke otpornije na štetne organizme i na bolesti. Na ovaj način poljoprivrednik može smanjiti količinu pesticida, što bi imalo pozitivan utjecaj na okoliš (čuvanje okoliša od zagađenja koje uzrokuju poljoprivredni izvori). "Pravna zaštita biljnih sorti poseban je oblik zaštite intelektualnog vlasništva unutar sfere oplemenjivanja biljaka. Slična je zaštiti novog kompjuterskog softvera. Sustav zaštite biljnih sorti koji je kreiran na temelju Konvencije međunarodne unije za zaštitu novih biljnih sorti (UPOV) može otvoriti nove ekonomske mogućnosti za oplemenjivače i poljoprivrednike iz BiH", navodi Malusa.

 Napominje da je proizvodnja i stavljanje u promet certificiranog sjemena i certificiranog sadnog materijala je način da se smanji rizik proizvodnje materijala u BiH koji nije u skladu s međunarodnim standardima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti